Niezwykle miękkie i puszyste bułeczki z bogatym włoskim nadzieniem. Świetnie smakują na ciepło, ale można je podać także na zimno (np. zabrać na drugie śniadanie czy lunch do szkoły lub pracy). Ciasto jest mięciutkie, a w środku mamy mięsne nadzienie i ciągnący się ser mozzarella. Sos możemy przygotować już kilka dni wcześniej wówczas samo przygotowanie bułeczek nie zajmie nam tak dużo czasu. Bułeczki smakują świetnie same, ale można podać je z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- CIASTO:
- 14g suszonych drożdży,
- 5 i ½ szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 małe jajka,
- 1 i ½ szklanki letniej wody,
- ½ szklanki oleju,
- NADZIENIE:
- 1 porcja sosu bolońskiego,
- 15 kuleczek mozzarelli,
- DODATKOWO:
- 1 jajko+1 łyżka mleka,
- Oregano lub bazylia,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 15 części (po około 83g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na każdy placek nakładamy porcję farszu oraz 1 kuleczkę mozzarelli. Zlepiamy placka formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy na dwóch blaszkach łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami. Bułeczki pieczemy w dwóch turach.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je oregano (bazylią). Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach (do zarumienienia).
NADZIENIE: Sos boloński wg TEGO przepisu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Bułeczki przed pieczeniem możemy dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.