Jeśli jesteście fanami zapiekanki gyros to koniecznie musicie wypróbować sałatki gyros. Tę sałatkę przygotowujemy na każdą imprezę rodzinną oraz na święta. Każdy z nas ją uwielbia. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Układamy ją warstwowo w dużej misce dzięki czemu pięknie się prezentuje. Bardzo ją polecam - na pewno nie zawiedzie Was smakiem.
TUTAJ znajdziesz zestawienie najlepszych sałatek na rodzinne spotkania i imprezy.
Sałatka składa się z zaledwie kilku składników. Są to: kapusta pekińska, cebula, ogórki konserwowe, kukurydza, kurczak obtoczony przyprawą gyros, majonez i ketchup. Przygotowanie sałatki warto rozpocząć od pokrojenia kurczaka i zamarynowaniu go w przyprawie gyros. Warto to zrobić kilka godzin wcześniej (jeśli mamy czas) wówczas mięso idealnie przejdzie smakiem przyprawy. Następnie kurczaka smażymy i studzimy. Lubimy, gdy mięso jest tutaj drobno pokrojone. Zrezygnujcie więc z dużych kawałków kurczaka, a pokrójcie go dość drobno. Ważne jest także, aby kukurydzę i ogórki dobrze odsączyć z zalewy przed ułożeniem w misce.
To najlepsza sałatka warstwowa na domowe imprezy!
Sałatka gyros
SKŁADNIKI:
- 1 mała kapusta pekińska,
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g),
- Przyprawa gyros,
- 1 puszka kukurydzy,
- Około 6 ogórków konserwowych,
- 1 cebula,
- Ketchup,
- Majonez,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę pekińską płuczemy i osuszamy. Następnie dość drobno ją kroimy, im drobniej tym lepiej. Kukurydzę odsączamy na sicie. Ogórki konserwowe drobno kroimy. Ogórków powinno być mniej więcej tyle co kukurydzy. Ilość sztuk zależy od ich wielkości. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
* Czasami do tej sałatki używam czerwonej cebuli. Czerwona cebula dodaje sałatce jeszcze więcej kolorów.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Oprószamy ją równomiernie przyprawą do gyrosa i mieszamy. Jeśli mamy czas to możemy pierś odstawić na kilka godzin do lodówki do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy pierś na rumiano. Mięso studzimy.
Na dno dużej miski wkładamy cebulę. Na cebuli układamy mięso. Następnie wykładamy kilka łyżek majonezu i równomiernie go rozsmarowujemy. Majonez powinien pokryć cienką warstwą mięso. Na majonezie rozsmarowujemy ketchup (powinno go być tyle co majonezu). Następnie wykładamy równomiernie ogórki konserwowe. Na ogórkach rozsypujemy kukurydzę. Na sam wierzch kładziemy poszatkowaną kapustę pekińską.
Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki do przegryzienia smaków.
Życzę smacznego 🙂
Cebula biała?
Karola tak. Czasem używam czerwonej zamiast białej i też świetnie pasuje.