To pyszne danie z jednej patelni przygotujesz w góra pół godziny. Całość jest delikatna i kremowa dzięki obecności parmezanu i śmietany kremówki. Dzięki szparagom danie nabiera soczystości. Jest też sycące dzięki kurczakowi.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka (około 500g),
- 1 pęczek szparagów (500g),
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szklanki makaronu orzo (około 360g),
- 200g śmietany 30% lub 36%,
- ¾ szklanki startego parmezanu,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Olej do smażenia,
- 3,5 szklanki wody,
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka rozkrawamy na pól. W ten sposób uzyskamy cztery cieńsze części. Oprószamy je z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Obsmażamy piersi z kurczaka na rumiano z obu stron. Przekładamy je na talerz i przykrywamy folią aluminiową, aby nie straciły ciepła.
Na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy szparagi. Smażymy je na wolnym ogniu przez 3-5 minut często mieszając. Wykładamy je na talerz.
Na tę samą patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zrobi szkląca. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy czosnek. Następnie na patelnię wsypujemy makaron orzo i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Do makaronu dodajemy śmietanę oraz wodę (3,5 szklanki). Całość mieszamy i zagotowujemy. Makaron gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie makaron powinien wchłonąć cały płyn. Danie co jakiś czas mieszamy. Do zawartości patelni dodajemy szparagi i prawie cały parmezan oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku.
Na wierzchu patelni układamy podsmażone wcześniej i pokrojone w grube plastry piersi z kurczaka. Danie przykrywamy i podgrzewamy jeszcze przez 1 -2 minuty.
Danie zdejmujemy z ognia. Jego wierzch posypujemy pozostałym parmezanem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Makaron orzo to inaczej makaron ryżowy.
U mnie wersja z tagliatelle, ponieważ nie dostałam orzo. Wyszło nieziemsko pyszne!!
Bardzo dziękuję ♥️