Bycie blogerką kulinarną to naprawdę super sprawa. Dzięki odkrywaniu nowych przepisów można smakować potrawy z całego świata bez wychodzenia z domu. A podróżowanie w obecnych czasach nie jest łatwe. Dziś w "Weekendowej Cukierence" zabieram Was do Ameryki Południowej.
Alfajor to w wolnym tłumaczeniu kanapka złożona z dwóch krążków ciasta z nadzieniem pomiędzy. Ciasteczka alfajores to bardzo popularne ciastka w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie, Peru i Urugwaju. Najbardziej znane są dwa rodzaje tych ciastek. Pierwsze to te, które dziś Wam prezentuję czyli dwa kruche ciastka (przygotowane z użyciem skrobi kukurydzianej) przełożone dulce de leche z kokosem na bokach. Druga wersja to dwa ciastka z ciasta waniliowego przełożone dulce de leche, a następnie oblane gorzką czekoladą. Dulce de leche to odpowiednik polskiej masy kajmakowej. Dulce de leche to rodzaj słodkiego dżemu zrobionego z mleka, cukru i sody oczyszczonej, która odpowiada za ciemny kolor.
Alfarojes są niezwykle delikatne i kruche, a to za sprawą użycia skrobi kukurydzianej. Po kilku godzinach od przełożenia kajmakiem miękną i wręcz rozpływają się w ustach.
Ciasteczka nie są trudne w przygotowaniu. Jedyny problem jaki możecie mieć to z wałkowaniem ciasta. Można sobie jednak z tym poradzić chłodząc ciasto przez 30-60 minut w lodówce. Mnie bez problemu udało się wałkować ciasto tuż po przygotowaniu.
SKŁADNIKI (25 złożonych ciastek):
- CIASTKA:
- 140g mąki pszennej,
- 250g skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- Skórka starta z 1/3 cytryny,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150g masła,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka koniaku (lub whisky, brandy) – można pominąć,
- DODATKOWO:
- 1 puszka masy kajmakowej,
- Wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, żółtka i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy koniak, aromat waniliowy i skórkę startą z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm. Ciasto będzie bardzo delikatne, ale nie powinno bardzo kleić się do rąk. Małą szklanką wycinamy kółka i układamy je na papierze do pieczenia.
Ciastka pieczemy około 10-15 minut tzn. jak zaczną zmieniać kolor to znak, że są już gotowe. Ciastka studzimy. Następnie łączymy po 2 w pary.
Na jednym ciastku rozsmarowujemy porcję masy kajmakowej. Przykrywamy drugim ciastkiem i końcem łyżeczki wyrównujemy brzegi ciastka. Następnie brzeg ciasteczka obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ciasto na ciasteczka można owinąć w folię i trzymać w lodówce do 5 dni (lub mrozić do 1 miesiąca).
2) Ciastka po przełożeniu masą kajmakową miękną po kilku godzinach. Najlepiej przełożyć je na kilka godzin przed podaniem.
3) Upieczona ciastka, nieprzełożone kremem, można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku.