Lekkie, kremowe ciasto, które będzie idealne na letnie upalne dni - to kolejna propozycja w ramach "Weekendowej Cukierenki". Ciasto zachwyca smakiem, a także pięknie prezentuję się na stole. Jest łatwe do przygotowania lecz pracochłonne. Warto jednak poświęcić te kilkadziesiąt minut na jego przygotowanie, aby zaskoczyć nim bliskich. Ciasto sprawdzi się także w roli tortu.
Oprócz jagodzianek to ciasto jest moją obowiązkową pozycją podczas sezonu jagodowego. Jeśli macie ochotę na inne ciasta z jagodami to zajrzyjcie do zakładki jagody. Znajdziecie w niej m.in. przepis na delikatny, kremowy serniczek na zimno, sernik z jagodami, roladę jagodową, kruche ciasto z budyniem i jagodami czy tartę. Gorąco zapraszam 🙂
Ciasto inspirowane przepisem z bloga Mała Cukierenka.
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM NIEBIESKI:
- 500g śmietany kremówki,
- ¾ szklanki jagód,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 niebieskie galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody,
- 1 galaretka niebieska rozpuszczona w 1 i 1/3 szklanki wody,
- WIERZCH:
- 300g śmietany kremówki,
- 1 galaretka niebieska rozpuszczona w 1 szklance wody,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 fix do śmietan,
- 2 szklanki jagód
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
KREM NIEBIESKI: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Prostokątne naczynie np. keksówkę o wymiarach 25x12cm, wykładamy folią spożywczą. Do naczynia wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy ją do stężenia. Po stężeniu galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie mocno chłodzimy, ale nie dopuszczamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru wanilinowego. Wlewamy do niej mocno schłodzoną (lekko tężejącą) galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wówczas dodajemy jagody i pokrojoną galaretkę, mieszamy. Krem wykładamy na biszkopt i jego wierzch wyrównujemy. Kładziemy na nim drugi kawałek ciasta, lekko dociskamy i odstawiamy całość do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy wierzch ciasta.
WIERZCH: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixem. Wykładamy ją na wierzch ciasta. Śmietanę posypujemy umytymi, osuszonymi jagodami. Gdy galaretka zacznie tężeć polewamy nią jagody. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Życzę smacznego 🙂
Ciasto wygląda bardzo smacznie; ) Piękne zdjęcie.
Bardzo dziękuję 🙂 Ciasto jest pyszne, gorąco polecam 🙂
ciacho znakomicie się prezentuje 🙂
Za wygląd daje 11/10, jest niesamowite 🙂
Bardzo mi miło 🙂 dziękuję 🙂
Galaretka na 375 ml może być czy wtedy 4 opak to za mało?
Nie przepadam za smakiem ciast w nienaturalnych kolorach, ale muszę przyznać, że wygląda smacznie 🙂
Pięknie się prezentuje!
Witam. Proszę o szybką odpowiedź jestem w trakcie przygotowywania ciasta 😁 galaretki są na 500ml wody ? Ja kupiłam dziś i nie zauważyłam są na 375ml wody czy wyjdzie czy potrzebna jest większa ilość galaretek? Pozdrawiam
Tak. Na 500ml. Potrzebna większa ilość 😃