Kaszotto to danie jednogarnkowe przygotowywane na wzór włoskiego risotta. Możemy podać je na ciepło albo zabrać do szkoły/pracy i zajadać się nim na zimno. Możemy w nim przemycić mnóstwo warzyw, a przede wszystkim zajadamy się zdrową kaszą.
Caprese to włoska sałatka, której głównymi składnikami są: mozzarella, pomidor i bazylia. Dokładnie tak smakuje moje włoskie kaszotto. Na blogu możecie znaleźć zupę o smaku caprese, a także pieczonego kurczaka.
Ostatnimi czasy zakochałam się w kaszottach - przygotowuję je minimum raz w tygodniu. Na pewno podzielę się z Wami przepisami na nie już wkrótce. Tymczasem zajrzyjcie do meksykańskiego pęczotta.
SKŁADNIKI (2 porcje po około 515kcal):
-
½ szklanki kaszy pęczak,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 mała cebula,
-
200g piersi z kurczaka,
-
¼ szklanki wina,
-
1 puszka krojonych pomidorów (400g),
-
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
-
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego,
-
2 łyżeczki octu balsamicznego,
-
80g sera mozzarella,
-
Garść liści bazylii,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
2 łyżeczki oleju do smażenia (10g),
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dodajemy mięso i je obsmażamy. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory w puszce oraz ocet balsamiczny, mieszamy. Gotujemy razem 10 minut (pod przykryciem). Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Danie doprawiamy w między czasie do smaku. Danie kilka razy mieszamy w czasie gotowania.
Mozzarellę kroimy w plastry lub ścieramy na tarce. Mozzarellę posypujemy zawartość patelni, patelnię przykrywamy i podgrzewamy około 1 minuty aż ser się roztopi.
Kaszotto rozkładamy na talerzyki. Każdą porcję posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Całe danie zawiera około 1030kcal. W tym:
- węglowodany – 109g,
- białko – 73g,
- tłuszcz – 30g,
- błonnik - 6g.
Proponuję podanie dwóch porcji po około 515kcal. To danie proponuję podać na obiad lub lunch do pracy/szkoły.
pycha 🙂 danie bardzo w moim guście smakowym 🙂
Kasiu bardzo smacznie gotujesz. Nie wiem co było przyczyną tak wielkiej zmiany ? ze zmianą bloga. Znam dużo blogów, które zmieniły domenę i straciły wszytko. Ja u siebie nigdy nie zamieszczę reklam, na takie blogi nie lubię wchodzić. A wiem z doświadczenia, że to bardzo marny zarobek i nie warto .Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Nowy blog to nowe możliwości, więcej opcji, na nowej stronie więcej rzeczy jest zautomatyzowanych, a co za tym idzie można więcej czasu poświęcić na gotowanie niż na wykonywanie ciągle tych samych czynności. A przede wszystkim robię coś dla siebie – moja strona to moje miejsce w sieci – publikuję pod własnym szyldem.
Darmowe blogi nie przez przypadek są darmowe :/ Nie żałuję decyzji o zmianie strony.
Przez 4 lata nie zamieszczałam reklam na blogu, ale utrzymanie własnej strony kosztuje – stąd drobna reklama na stronie mam nadzieję, że nikogo nie zrazi.
Pozdrawiam,
Kasia
Masz z pewnością rację. Jestem początkująca, i cały czas mówię, że mój blog to książka kucharska dla moich dzieci, że zeszyty kiedyś myszy zjedzą -:) Ale na pewno tak jest, że darmowe blogi to jest coś za coś -:) Pozdrawiam serdecznie.
Wino białe czy czerwone?
użyłam wytrawnego białego wina