Sernik z musem truskawkowym

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Jeśli macie jeszcze mrożone truskawki to warto wykorzystać je do przygotowania pysznego i kremowego sernika. Sernik smakuje wspaniale. Pieczemy go w niskiej temperaturze, dzięki czemu po ostygnięciu jest płaski, nie pęka. Wieńczy go truskawkowa pianka i słodziutkie bezy – takie połączenie to po prostu niebo w gębie. Serek mascarpone nadaje ciastu delikatnego, kremowego smaku.

Jego przygotowanie zajmie trochę czasu, dlatego polecam upiec rano sernik, wystudzić go do wieczora i wówczas przygotować truskawkową piankę.

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych Digestive,
  • 75g masła,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera trzykrotnie mielonego z wiaderka,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200g śmietany 18% (na wierzch),
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 450g mrożonych truskawek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 10g żelatyny,
  • 500g śmietany kremówki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • Bezy, świeże truskawki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy – mocno uklepujemy.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią. Sernik wyjmujemy i smarujemy go równomiernie śmietaną 18%. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.

MUS TRUSKAWKOWY: Mrożone truskawki umieszczamy w garnku. Przykrywamy je i podgrzewamy na większym ogniu przez około 5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Truskawki zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Następnie truskawki przecieramy przez sitko. Do powstałego truskawkowego musu dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy, mieszamy.

Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 5 łyżek cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ - 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem. Truskawkowy mus wlewamy ciurkiem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.

Masę truskawkową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki.

Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, można go obkroić.

Sernik dekorujemy pokruszonymi bezami, kawałkami truskawek i/lub płatkami kwiatów.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Do przygotowania truskawek użyłam mrożonych truskawek, w sezonie polecam użycie świeżych.

2) Do przygotowania sernika polecam użycie sernika z wiaderka dobrej jakości lub użycie twarogu (należy go samemu zmielić 3 razy).

3) Aby śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę musi być ona mocno schłodzona. Naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, najlepiej jest włożyć 30 minut wcześniej do lodówki, aby było zimne.

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Sernik pod truskawkową pianką

Inspiracja: Kwestia Smaku





15 komentarzy

  1. Cudowny serniczek. Z chęcią bym zjadła kawałek 🙂

  2. sernik wygląda obłędnie 🙂

  3. Uwielbiam takie serniczki 🙂
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie!

  4. Wyszło mi tak

    DSC_0435

    • cukiereczek

      Piękne!

  5. Witam! Jakie ciasteczka konkretnie zostały użyte?

    • cukiereczek

      Digestive.

      • Czy one są w jakiejś konkretnej sieci sklepów? Przepraszam że tak dopytuje ale nie bede mieć juz czasu żeby jeździć po sklepach 😉

        • cukiereczek

          Widziałam je w Carrefour, w Żabce 🙂 Ale można użyć zwykłych herbatników – też się sprawdzą 🙂

      • Mistrzostwo świata ?? Delikatny, rozpływający sie w ustach. Powtórzę jeszcze nie raz.

        • cukiereczek

          Bardzo mi miło 😀 Dziękuję za miły komentarz 😉

          • Super przepisy ❤❤

          • cukiereczek

            Dziękuję 😃

  6. Jest pyszne. Ale Czy zamiast przecierać truskawki można je zblendować.

    • cukiereczek

      Karolina można. Jesli przetrzemy truskawki przez sitko to pianka będzie ładniejsza, bez pestek ?

Zostaw odpowiedź