Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Jeśli macie jeszcze mrożone truskawki to warto wykorzystać je do przygotowania pysznego i kremowego sernika. Sernik smakuje wspaniale. Pieczemy go w niskiej temperaturze, dzięki czemu po ostygnięciu jest płaski, nie pęka. Wieńczy go truskawkowa pianka i słodziutkie bezy – takie połączenie to po prostu niebo w gębie. Serek mascarpone nadaje ciastu delikatnego, kremowego smaku.
Jego przygotowanie zajmie trochę czasu, dlatego polecam upiec rano sernik, wystudzić go do wieczora i wówczas przygotować truskawkową piankę.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych Digestive,
- 75g masła,
- Masło do wysmarowania formy,
- MASA SEROWA:
- 500g sera trzykrotnie mielonego z wiaderka,
- 500g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 200g śmietany 18% (na wierzch),
- MUS TRUSKAWKOWY:
- 450g mrożonych truskawek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 10g żelatyny,
- 500g śmietany kremówki,
- 5 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- Bezy, świeże truskawki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy – mocno uklepujemy.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią. Sernik wyjmujemy i smarujemy go równomiernie śmietaną 18%. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.
MUS TRUSKAWKOWY: Mrożone truskawki umieszczamy w garnku. Przykrywamy je i podgrzewamy na większym ogniu przez około 5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Truskawki zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Następnie truskawki przecieramy przez sitko. Do powstałego truskawkowego musu dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy, mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 5 łyżek cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ - 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem. Truskawkowy mus wlewamy ciurkiem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
Masę truskawkową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki.
Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, można go obkroić.
Sernik dekorujemy pokruszonymi bezami, kawałkami truskawek i/lub płatkami kwiatów.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do przygotowania truskawek użyłam mrożonych truskawek, w sezonie polecam użycie świeżych.
2) Do przygotowania sernika polecam użycie sernika z wiaderka dobrej jakości lub użycie twarogu (należy go samemu zmielić 3 razy).
3) Aby śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę musi być ona mocno schłodzona. Naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, najlepiej jest włożyć 30 minut wcześniej do lodówki, aby było zimne.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Cudowny serniczek. Z chęcią bym zjadła kawałek 🙂
sernik wygląda obłędnie 🙂
Uwielbiam takie serniczki 🙂
Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie!
Wyszło mi tak
Piękne!
Witam! Jakie ciasteczka konkretnie zostały użyte?
Digestive.
Czy one są w jakiejś konkretnej sieci sklepów? Przepraszam że tak dopytuje ale nie bede mieć juz czasu żeby jeździć po sklepach 😉
Widziałam je w Carrefour, w Żabce 🙂 Ale można użyć zwykłych herbatników – też się sprawdzą 🙂
Mistrzostwo świata ?? Delikatny, rozpływający sie w ustach. Powtórzę jeszcze nie raz.
Bardzo mi miło 😀 Dziękuję za miły komentarz 😉
Super przepisy ❤❤
Dziękuję 😃
Jest pyszne. Ale Czy zamiast przecierać truskawki można je zblendować.
Karolina można. Jesli przetrzemy truskawki przez sitko to pianka będzie ładniejsza, bez pestek ?