Beza z truskawkami i śmietanką to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Zapraszam Cię dziś do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszny tort bezowy z kremem śmietankowym i świeżymi truskawkami.
Tort bezowy robi się dość szybko i przyjemnie. Tzn. białka ubija się długo, ale cała robotę robi za mnie mikser planetarny. Ja tylko co jakiś czas dosypuje cukier. Naszymi ulubionymi dodatkami do bezy są: lekki krem śmietankowy i owoce.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny tort bezowy
- Użyj białek o temperaturze pokojowej. Ciepłe białka ubiją się na większą pianę. Wyjmij je min. 2h z lodówki.
- Pianę bezową ubijaj długo, a cukier dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce. Po każdej dodanej łyżce cukru ubijaj 2-3 minuty.
- Po dodaniu soku z cytryny i mąki ziemniaczanej mieszaj delikatnie i krótko szpatułką, tylko do dobrego połączenia składników.
- Najlepsze efekty daje cukier drobny. Ale jeśli go nie masz to użyj zwykłego cukru.
- Bezy po upieczeniu zostaw nw piekarniku do całkowitego wystudzenia.
- Od razu po ubiciu piany bezowej formuj bezy. Nie czekaj. Piana bezowa nie może czekać. Trzeba z nią postępować szybko i sprawnie. Od razu po uformowaniu bez wysusz je w piekarniku.
- Najlepsze efekty uzyskamy przy użyciu miksera stojącego. Przy mikserze ręcznym czas miksowania może być dłuższy.
- Blaty bezowe po wypełnieniu kremem przechowywane w lodówce będą smaczne jeszcze nawet 2-3 dni.
- Blaty bezowe przygotowuje wcześniej i przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Więcej przepisów na torty bezowe
Nie ma lepszego połączenia niż słodka i chrupiąca baza, soczyste owoce i delikatny kremik śmietankowy. Spróbujcie!
Tort bezowy z truskawkami
Składniki:
- BLATY BEZOWE:
- 6 białek z jajek L,
- 300g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 350g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, a resztę obieramy i kroimy w kostkę.
BLATY BEZOWE: Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.
Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze 1 minutę.
Pianę bezową dzielimy na pół. Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy 21-23cm. Formujemy dwa koła bezowe. Beze formujemy szybko i sprawnie. Bezowe blaty suszymy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, termoobieg przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni, termoobieg i suszymy jeszcze około 1 h 30 min. Blaszki ustawiamy w piekarniku jedną na wyższym poziomie, a drugą na niższym. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezowe blaty w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Około 3 łyżek kremu zostawiamy na wierzch tortu, a pozostały krem mieszamy z pokrojonymi truskawkami.
ZŁOŻENIE TORTU: Na deseczce układamy pierwszy blat bezowy. Wykładamy łyżką krem śmietankowy z truskawkami. Wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem bezowym. Lekko dociskamy. Ozdabiamy resztą kremu np. wyciskając go ozdobnie tylką gwiazdką. Na wierzchu układamy truskawki. Tort chowamy do lodówki. Smacznego!