Sernik ciasteczkowy Lotus Biscoff

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na sernik w stylu amerykańskim. Jest to sernik ciasteczkowy przygotowany z korzennymi ciasteczkami Lotus Biscoff. Smak ciasteczek przewija się w każdej warstwie:

  • w ciasteczkowym spodzie - który powstaje przez połączenie zmielonych ciasteczek z rozpuszczonym masłem. Ciasteczka najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ciasteczka kupiłam w Biedronce, ale widziałam je również w Carreforur. Spokojnie można znaleźć je także na Allegro.
  • w masie serowej - dodajemy tutaj krem Lotus czyli aksamitny krem ciasteczkowy ze słoiczka. Krem ten kupiłam na Allegro.
  • w polewie - jako polewę wykorzystałam krem Lotus podgrzany przez chwilę w mikrofali.
  • w dekoracji - sernik udekorowałam bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami. Dwa całe ciasteczka na wierzch i sernik gotowy!
Sernik z kremem Lotus

Sernik z kremem Lotus

Jeśli jesteś fanem ciasteczek Lotus to z pewnością ten sernik przypadnie Ci do gustu. Jest uzależniający, pyszny! Z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej dlatego wychodzi delikatny w smaku, a przy tym równy jak stół. Nie opada.

Wariacje na temat sernika

Z tego przepisu możesz przygotować sernik "zebra". W tym celu masę serową podziel na 60% i 40%. Do mniejszej masy dodaj krem Lotus i wymieszaj, a większą masę pozostaw bez zmian. Naprzemiennie nakładaj do tortownicy łyżkę masy białej i masy Lotus tak, aby jak przy cieście zebra.

Jeśli nie masz kremu Lotus to możesz go zamienić na krem orzechowy Nutella lub krem pistacjowy.

Sernik Lotus Biscoff

Sernik Lotus Biscoff

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik

  1. Użyj twarogu samodzielnie zmielonego lub sera z wiaderka dobrej jakości. Sery z wiaderka mają zazwyczaj 18% tłuszczu. Jeśli mielisz sama twaróg to zwróć uwagę ile ma % tłuszczu i dołóż do masy serowej ewentualnie masła.
  2. Pamiętaj, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową tzn. wyjmij je na blat kuchenny i pozostaw na 2 godziny, aby się ociepliły.
  3. Studź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Między drzwiczki włóż drewnianą łyżkę, aby była tylko mała szczelina, która wilgoć będzie uciekała z piekarnika.
  4. Polewę wyłóż na sernik dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
  5. Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.

Więcej przepisów na serniki:

  • Sernik z czekoladą karmelową
  • Sernik na samych serkach mascarpone
  • Sernik mango-marakuja
  • Sernik z truskawkami
Sernik Lotus Biscoff

Sernik Lotus Biscoff

Jeśli jesteś fanem słynnego amerykańskiego kremu Lotus to pokochasz ten sernik. Jest pyszny!

Sernik Lotus Biscoff

Składniki:

  • SPÓD:
  • 240g ciasteczek Lotus,
  • 60g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 750 sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 5 jajek,
  • 250g kremu Lotus,
  • POLEWA:
  • 150g kremu Lotus
  • DEKORACJA:
  • zmielone ciasteczka Lotus,
  • 200g śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru
Składniki na sernik lotus Biscoff

Składniki na sernik lotus Biscoff

Przygotowanie:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Na tym etapie warto zmielić 2 ciasteczka więcej i odłożyć pod przykryciem. Wykorzystasz je wówczas do dekoracji sernika po upieczeniu.

Sernik Lotus Biscoff - przygotowanie

Sernik Lotus Biscoff - przygotowanie

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wkładamy ser twarogowy, mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je razem mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników (1-2 minuty). Wówczas dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach przez 30 sekund po każdym dodaniu. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Za długie miksowanie spowoduje, że sernik mocno urośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia. Dodajemy krem Lotus i mieszamy do połączenia. Masę serową przelewamy do tortownicy.

Sernik Lotus Biscoff - przygotowanie

Sernik Lotus Biscoff - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy wrzątek. Podczas pieczenia sernika woda będzie parowała.

Sernik Lotus Biscoff - przygotowanie

Sernik Lotus Biscoff - przygotowanie

Sernik pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 75-90 minut. Wierzch sernika powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku. Piekarnik wyłączamy i sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Co to znaczy? Wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek przez 15 minut. Następnie w drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę i zostawiamy delikatną szparę, aby sernik stygł sobie powoli. Gdy sernik całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce. Można udekorować go po schłodzeniu lub przed schłodzeniem. Schłodzony sernik z łatwością będziemy mogli przełożyć na paterę.

Sernik polewamy kremem Lotus i dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką oraz pokruszonymi ciasteczkami. Aby łatwiej było nam zrobić polewę to krem Lotus podgrzewamy w mikrofali przez 5 sekund. Mieszamy. Znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Po 10-15 sekundach krem się upłynni i z łatwością da się polać niczym polewa. Jeśli nie masz mikrofali to krem Lotus podgrzej w kąpieli wodnej.

Sernik przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego!

Sernik ciasteczkowy

Sernik ciasteczkowy

Jeśli przygotujesz sernik Lotus Biscoff to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





15 komentarzy

  1. Dzień dobry 🙂 gdzie można kupić ciasteczka i krem?

    • cukiereczek

      Dealz i Dino. Ciastka są czasami też w Biedronce i w Carrefour. Można też zamówić na Allegro 👉

  2. Polecam, sernik wyszedl obłędny! Pieczenie kąpieli wodnej czyni go bardzo delikatnym, aksamitnym!
    Smacznego pieczenia 😊

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️ Wygląda pysznie!

      • Robilam pierwszy raz w życiu sernik
        Wyszedl oblednie delikatny.
        Bardzo polecam

        • cukiereczek

          Dziękuję ślicznie! Wyszedł super 😍

  3. Twój komentarz

  4. U nas serniczek w wersji z kremem „crunchy” (taki był dostępny w sklepie). Myśle, że do masy serowej lepiej pasuje zwykły (gładki), to na wierzch ten crunchy dodał fajnego akcentu 😁
    Dziękuje za przepis, gościom smakował 😊

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję 😃 Bardzo fajnie wygląda ta masa serowa z kremem crunchy, jest taka łaciata ☺️

  5. Mniam!

    • cukiereczek

      Pyszniutki ♥️

  6. Czy można zamiast mascarpone dać 1 kg sera ?

    • cukiereczek

      Tak, można 😉

  7. Dzień dobry – ile masła dodać w przypadku twarogu 6%? 🙂

    • cukiereczek

      Około 30-40g 😃

Zostaw odpowiedź