Już od jakiegoś czasu mam zawsze w lodówce paczuszkę tortellini na wypadek awaryjnego obiadu czy kolacji. Robiłam tortellini w sosie, robiłam w rożnych kombinacjach sałatkowych, a dziś chce Wam zaproponować tortellini zapieczone.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na domowe zapiekanki.
Sos warzywny, w którym zapiekłam tortellini to połączenie pomidorów, cukinii i marchewki oraz pieczarek. Sos jest fajny, lekki, szybki i prosty do przygotowania. Do zapiekanki możesz użyć innej kombinacji warzyw. Możesz dodać paprykę, bakłażana, brokuły czy kalafiora. Jeśli użyjesz tortellini serowego ze szpinakiem to zapiekankę możesz wzbogacić np. o dodatek boczku.
Więcej przepisów z tortellini
- Sałatka z tortellini z jajkiem
- Kremowa zupa z tortellini ze szpinakiem
- Tortellini w sosie śmietanowo-serowym z szynką
- Kolorowa sałatka warzywna z tortellini
Nadziewane pierożki tortellini pieczone na soczystym sosie warzywnym z chrupiącą skorupką serową. To uczta dla całej rodziny.
Zapiekanka z warzywami i tortellini
Składniki (4 porcje):
- 600g tortellini,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- 1 cukinia,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
- 250g pieczarek,
- 150ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- 75g startego żółtego sera
Przygotowanie:
Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy.
* Można użyć dowolnego rodzaju tortellini. Używając tortellini serowego ze szpinakiem sprawimy, że nasz obiad będzie wegetariański.
** Polecam Wam tortellini z lodówek. Ja od jakiegoś czasu kupuje tylko takie. Krótko się gotuje, jest smaczniejsze i nie rozpada się podczas gotowania. Kupuję najczęściej w Lidlu.
Cukinie kroimy na pół, a następnie na półplasterki. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty aż się zeszkli. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Kolejno dodajemy pieczarki i marchewkę. Smażymy je razem przez kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z pieczarek wyparuje. Wówczas dodajemy cukinie oraz pomidory w puszce. Całość zalewamy bulionem, dodajemy słodką paprykę, zioła prowansalskie, dużą szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze 2-5 minut tzn. do momentu aż cukinia i marchew będą miękkie. Sos doprawiamy do smaku. Sos jest gotowy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, góra-dół. Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na dno wylewamy przygotowany sos. Następnie układamy tortellini. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut. Smacznego!
Zapiekanka jest pyszna zawsze się udaje szybko się robi polecam serdecznie dobrze smakuje z kopytkami zamiast tortelini
Cieszę się bardzo, że smakuje ☺️