Pyszna, szybka i prosta do przygotowania sałatka. Najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą. Idealna na rodzinne spotkania i uroczystości. Proponuję doprawić ją na pikantnie, aby jak najbardziej przypominała meksykańskie smaki. Znajdziemy w niej kurczaka i mnóstwo kolorowych warzyw. Ponieważ używamy dużo warzyw konserwowych to nie ma przy niej tak dużo pracy.
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka,
- przyprawa do dań kuchni meksykańskiej,
- 1 puszka czerwonej fasoli ,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 czerwona papryka,
- 1 por,
- olej do smażenia,
- SOS:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki ketchupu,
- sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka drobno kroimy, oprószamy ją przyprawą do dań kuchni meksykańskiej i obsmażamy na patelni.
Mięso wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kukurydzę i fasolę odsączamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Pora (białą część) kroimy w cienkie paski. Składniki sosu mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Do miski wkładamy składniki sałatki, mieszamy je z sosem i doprawiamy do smaku. Smacznego!
Zdjęcie nadesłała Pani Katarzyna M.-H.
Sałatka jest prosta do przygotowania i ładna, a przede wszystkim bardzo smaczna.
Bardzo dziękuję 🙂