Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Jeżeli jeszcze macie świeże jagody to zachęcam Was do przygotowania pysznego ciasta na zimno z jagodami. To najpyszniejszy sernik na zimno jaki jadłam 🙂 A to zasługa kwaśnych i jagód i słodkiego mleka skondensowanego. Ciasto jest kremowe, lekkie jak chmurka. Idealnie sprawdzi się jako propozycja do kawy w słoneczne letnie dni. Polecam gorąco!
Zamiast jagód możecie użyć także borówek amerykańskich lub malin.
Zamiast jagód możecie użyć także borówek amerykańskich lub malin.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 80g masła,
- MASA:
- 400g jagód,
- 400g mleka skondensowanego słodzonego,
- 300g serka typu philadelphia,
- 200g śmietany kremówki (30 lub 36%),
- 15g żelatyny+75g wody,
- POLEWA JAGODOWA:
- 100g jagód,
- 1 łyżka cukru,
- 1,5 łyżki wody,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- DEKORACJA:
- 100g jagód,
- listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (można przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące mieszamy dokładnie z ciasteczkami. Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 22cm. Odstawiamy całość na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, mieszamy ją z serkiem śmietankowym i mlekiem skondensowanym. Ciurkiem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone jagody, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy. Postępujemy dość szybko i sprawnie, bo nasze składniki są zimne więc ciasto zacznie szybko wiązać. Odstawiamy całość na kilka godzin do lodówki do stężenia.
POLEWA: Jagody umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i zagotowujemy. Chwilkę podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do jagód. Chwilkę razem gotujemy. Ostudzoną polewę wykładamy na ciasto. Całość posypujemy jeszcze świeżymi jagodami i dekorujemy listkami mięty. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂
#ciasteczka Digestive #HITY Cukiereczka #mleko skondensowane słodzone #serek philadelphia #śmietana kremówka
Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić inną?
Tak, można użyć mąki ziemniaczanej.
Witam, czy serek śmietankowy można zastąpić takim z wiaderka?Cudowna strona,korzystam niemal codziennie GRATULUJĘ!
Junona tak, można użyć sera wiaderkowego. Bardzo dziękuję za miłe słowa! 😉
Jest obłędnie pyszny. Polecam.
Cieszę się, że smakował ? Wygląda mega ?
O jaki dokładnie serek chodzi?:) można jakiś przykład?
Aga użyłam serka śmietankowego Twój Smak Piątnicy. Ale chyba jest podobny w Biedronce. Można również użyć sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 🙂
Ciasto jest obłędne
Polecam wszystkim łasuchom
Cieszę się ogromnie, że smakowało 🙂
Zrobiłam wszystko jak w przepisie a ciasto się rozlało. Na takie komentarze się nie odpowiada tylko wymazuje.. Przykre to..
Monika odpowiadam na wszystkie komentarze.
Dzień dobry pani Kasiu,
mój obłoczek po 25 godzinach w lodówce kompletnie się rozpłynął. Dno ciasteczkowe absolutnie się nie połączyło.
Szkoda produktów i pracy.
Pozdrawiam
Monika widocznie nie zrobiłaś wszystkiego dobrze. Przy tej ilości żelatyny środek nie ma prawa się rozlać. Widocznie żelatyną została źle rozpuszczona. A spód wydaje mi się, że został za słabo wymieszany. Już kilka osób robiło to ciasto i wszystko im się udawało ?
Lekki jak piórko sernik wg przepisu pani Kasi, u mnie w wersji z truskawkami ??
Piękny <3