Pavlova z malinami i kremem karmelowym

Nie ma to jak zjeść latem pyszne ciasto ze świeżymi malinami. Malin mamy teraz pod dostatkiem więc chętnie lądują w słodkich wypiekach. Maliny mają kwaskowy smak więc idealnie pasują jako dodatek do słodkiej bezy. Tort bezowy Pavlova z malinami to moja nowa propozycja na słodki wypiek w ramach "Weekendowej Cukierenki".

TUTAJ znajdziesz więcej ciast z malinami.

Jeśli posiadasz robot planetarny to ubijanie białek "robi się" samo. Ty musisz jedynie co jakiś czas dosypać porcję cukru. A później całą pracę robi za Ciebie piekarnik. Po 3,5 h możesz wyciągnąć z niego tort bezowy, który zawsze na wszystkich robi wrażenie. Co więcej, każdy będzie prosił o dokładkę. Tym razem urozmaiciłam krem śmietankowy zastępując zwykłe mascarpone - mascarpone karmelowym. Pavlova smakowała wyśmienie! Gorąco Wam polecam jej przygotowanie.

Więcej przepisów na torty bezowe

Pavlova z malinami i kremem karmelowym

Pavlova z malinami i kremem karmelowym

Królowa lata - Chrupiąca z wierzchu, piankowa w środku Pavlova z delikatnym kremem i malinami.

Pavlova z malinami i kremem karmelowym

SKŁADNIKI:

  • PAVLOVA:
  • 170ml białek,
  • 250g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone o smaku karmelowym,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 200g malin

PRZYGOTOWANIE:

PAVLOVA: Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.

*Zazwyczaj rysuję okrąg ołówkiem. Następnie odwracam papier na drugą stronę. Wówczas "ołówek" nie odbija mi się na spodzie bezy.

Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru (około 2-3 minuty). Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka. Łącznie białka ubijamy dobre kilkanaście minut.

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.

Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc za pomocą łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.

Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż całkowicie ostygnie.

ZŁOŻENIE CIASTA: Do misy miksera wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy je na sztywną masę.

* Można użyć także zwykłego serka mascarpone. Wówczas najlepiej użyć 300g śmietany kremówki i 125g serka mascarpone.

Na bezę tuż przed podaniem wykładamy równomiernie krem śmietankowy i maliny. Całość możemy oprószyć cukrem pudrem lub posypać dodatkowo kuleczkami zbożowymi karmelowymi Barry Callebaut.

Życzę smacznego!

Pavlova z malinami i kremem karmelowym

Pavlova z malinami i kremem karmelowym

Jeśli przygotujesz Pavlovą z malinami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź