American Goulash jak sama nazwa wskazuje to danie wywodzące się z kuchni amerykańskiej. A skoro to Ameryka to musi być tłusto i pysznie 🙂 Jest to danie jednogarnkowe składające się z soczystego mięsa (w oryginale wołowiny), delikatnego makaronu kolanka i sosu pomidorowego bogato doprawionego różnymi ziołami. Danie świetnie się odgrzewa. Można je przechowywać do 4 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Smakuje nawet lepiej dnia następnego, gdy smaki się przegryzą. Normalną rzeczą jest, że danie w lodówce zrobi się gęstsze. Aby je odgrzać na gazie wystarczy dodać trochę wody. Danie również dobrze się mrozi (do 3 miesięcy). Jest ekspresowe w przygotowaniu i z samych podstawowych składników. Danie jest dość "elastyczne". Można je wzbogacić o dodatkowe warzywa np. startą marchewkę, pokrojoną paprykę czy cukinie, a nawet drobno posiekany seler naciowy. Fajnie sprawdzi się także dodatek fasoli.
Amerykański gulasz można zjeść sam, a można jako dodatek podać do niego bagietkę i maczać ją w sosie. Amerykanie podają go najczęściej z chlebkiem kukurydzianym (cornbread) czy wytrawnymi maślanymi bułeczkami (buttery biscuit).
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na dania jednogarnkowe.
A skąd pojawiła się nazwa amerykański gulasz? Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Są to zazwyczaj większe kawałki mięsa wołowego uduszone w sosie. Często doprawione papryką, z dodatkiem warzyw: np. cebuli, marchewki, papryki, ziemniaków. Amerykanie jednak postanowili wymyślić swoją wersję gulaszu: prostą, szybką i absolutnie pyszną. I tak właśnie nazwali swoje danie. Amerykański gulasz to proste danie z jednego garnka składające się z mielonej wołowiny, makaronu kolanka i sosu pomidorowego. Jest to tzw. comfort food. Często możemy spotkać to danie pod nazwą Hamburger Goulash, American Chop Suey czy Slumgulion. Danie łączy w sobie smaki spaghetti bolognese i hamburgera.
Amerykanie bardzo lubią makaron mini kolanka czyli macaroni. Prezentowałam Wam całkiem niedawno przepis na amerykańską sałatkę makaronową - w której właśnie pojawia się ten makaron. Jeśli nie masz akurat takiego to zastąp go innym makaronem o podobnym czasie gotowania.
Więcej przepisów na dania jednogarnkowe
- Garnek boloński
- Makaronowa patelnia
- Garnek farmera
- Kaszotto z papryką, pieczarkami i mięsem mielonym
Amerykański gulasz to proste danie z jednego garnka składające się z mielonej wołowiny, makaronu kolanka i sosu pomidorowego.
Amerykański gulasz (American Goulash)
Składniki (4-6 porcji):
- 500g mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki passaty pomidorowej (500ml),
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 szklanki wody lub bulionu wołowego (500ml),
- 2 liście laurowe,
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/4 łyżeczki bazylii,
- 1/4 łyżeczki rozmarynu,
- 1/4 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki majeranku,
- 200g makaronu mini kolanka,
- 50g sera cheddar lub zwykłego żółtego np. gouda,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy mięso mielone i smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty starając się łopatką rozdzielać kawałki mięsa na mniejsze. W między czasie dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną cebulą. Smażymy razem kolejne 3-4 minuty lub do momentu aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i wodę (lub bulion). Mieszamy do dobrego połączenia i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy surowy makaron kolanka. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając około 12 minut. Po tym czasie makaron powinien zmięknąć. Danie w między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
*Możesz użyć innego rodzaju makaronu, ale o podobnym czasie gotowania jak mój makaron kolanka, czyli 7-8 minut.
Gdy makaron zmięknie to wyjmujemy liście laurowe, a wierzch dania posypujemy startym serem cheddar. Trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 minutę. Wyłączamy gaz. Danie jest gotowe. Przed podaniem posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Przepis w dechę, tylko ja mam dwie prawe ręce (bo jestem leworęczny) xd dlatego zainwestowałem w kohersena i juz nie biore sie za gotowanie od początku do końca a bardziej za wrzucanie skladnikow i ustawienie programu i przynajmniej wiem, ze będzie zjadliwe.
Dzięki ❤️