Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienite ciasto ucierane o nazwie Kantyczka. Ciasto to jest niezwykle smaczne, ale także cieszy oko. Zobaczcie tylko na te warstwy, czyż nie zachęcają do zjedzenia? 🙂
Ciasto Kantyczka to ciasto z serii ucieranych tzn. masło ucieramy najpierw z cukrem, a później z jajkami. W tym przepisie dodatkowo ubijamy białka, aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste. Jak więc uzyskać taki fantazyjny efekt? Jest to prostsze niż może się wydawać. Utarte ciasto dzielimy na 3 części i mieszamy je odpowiednio z mąką, kakao i makiem. Dzięki temu otrzymujemy 3 inne tekstury. Kropką nad i jest użycie biszkoptów i powideł śliwkowych. Wykładamy po kolei składniki warstwowo i pieczemy do suchego patyczka. Uwaga: aby ciasto wyszło idealnie zwróćcie uwagę na biszkopty. Powinny być mięciutkie, świeże. Nie używajcie twardych, suchych biszkoptów. To świeże biszkopty i powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności.
Tak jak wspomniałam na początku ciasto oprócz wygląda ma też wspaniały smak. Mój mąż, który nie lubi ciast z makiem, zjadł najwięcej kawałków tego ciasta. Mak to zdecydowanie największy atut ciasta - pysznie chrupie i sprawia, że chętnie sięga się po kolejny kawałek. Ciasto nie jest suche, ale przyjemnie wilgotne. Idealnie pasuje do kawki i herbaty. Super pomysłem będzie przygotowanie polewy czekoladowej - myślę, że fajnie będzie się komponowała z całością.
Składniki na ciasto Kantyczka
Aby przygotować to fantazyjne ciasto potrzebujesz:
- masła - o zawartości 82% tłuszczu. Nie zastępujemy go margaryną. Najlepsze wypieki są na maśle.
- cukru - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
- jajek - przepis jest na dużą blachę i potrzebujemy ich aż 8. Żółtka oddzielamy od białek. Białka osobno ubijamy na puch, aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste.
- mąki pszennej - wiąże ciasto w całość.
- proszku do pieczenia - aby ciasto odpowiednio urosło.
- mak i kakao - aby uzyskać warstwowe ciasto.
- biszkopty - dodają ciastu fajnego smaczku i wyglądu.
- powideł śliwkowych - ale możesz też użyć ulubionego dżemu.
Jak przygotować ciasto Kantyczka?
Wygląda na skomplikowane, ale w praktyce jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczy tylko 6 kroków:
- Przygotuj - wyłóż blaszkę 25x35cm papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka i masło min.2h wcześniej z lodówki.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z żółtkami i zmiksuj z suchymi składnikami. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem.
- Podziel ciasto na 3 części i wymieszaj z kakao, makiem i mąką.
- Układaj warstwy ciasta: ciasto - biszkopty - powidła....
- Upiecz ciasto. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.
Możesz zmieniać warstwy ciasta tzn. jako pierwszą ułożyć warstwę kakaową lub jasną. W ten sposób za każdym razem uzyskasz inne ciasto.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Dokładnie oddziel białka od żółtek.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Białka połącz z ciastem przy pomocy szpatułki. Zrób to delikatnie, aby nie stracić ich puszystości.
- Zwróć uwagę na biszkopty. Powinny być świeże i miękkie. Jeśli będą twarde i suche to Twoje ciasto wyjdzie suche, bo biszkopty podczas pieczenia wchłoną wilgoć z ciasta.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka.
- Do ciasta możesz przygotować polewę czekoladową - taką jak w TYM przepisie.
Więcej przepisów na fantazyjne ciasta
Ucierane ciasto warstwowe łączące w sobie różne smaki - kakao, mak, biszkopty, powidła - bardzo łatwe i szybkie do przygotowania; przyjemnie chrupiące i wilgotne. Idealne do kubka gorącej herbaty!
Kantyczka
Składniki:
- 375g masła,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 8 jajek,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- DODATKOWO:
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 szklanki maku,
- 2 łyżki kakao,
- 2 słoiczki powideł śliwkowych (około 500-550-g),
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na 3 równe części:
- jasne ciasto - do ciasta dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy delikatnie szpatułką.
- ciemne ciasto - do ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy delikatnie szpatułką.
- makowe ciasto - do ciasta dodajemy 1/2 szklanki maku i mieszamy delikatnie szpatułką.
W blaszce rozsmarowujemy równomiernie ciasto makowe. Na cieście makowym układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty smarujemy 1 słoiczkiem powideł śliwkowych (250g). Następnie wykładamy ciemne ciasto, wyrównujemy. Układamy biszkopty i smarujemy je powidłami (250g). Na sam koniec wykładamy jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
Życzę smacznego!
Witam, dzisiaj wypróbowałam przepis na Kantyczkę wg Pani wskazówek i jest super. Wilgotne, nie jest przesłodzone, na pewno będzie u nas częstym deserem.
Super 🤗 Wygląda znakomicie 😉