Po słodkiej wersji naleśników pełnoziarnistych przyszła pora na farsz wytrawny. Pyszne i sycące nadzienie pieczarkowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to petarda! Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Takim farszem możecie nadziać także zwykłe pszenne naleśniki. Samo nadzienie można przygotować dużo wcześniej. Można też nadziać naleśniki i schować je do lodówki, a przed podaniem tylko podgrzać. Farsz jest prosty i szybki do przygotowania.
Naleśniki możemy dodatkowo podać z brokułami z wody lub ulubionym sosem np. czosnkowym. Świetnym dodatkiem będzie również sałata z sosem. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, danie obiadowe czy lunch.
SKŁADNIKI:
- NALEŚNIKI (8-10 sztuk):
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- szczypta soli,
- 1 i ¼ szklanki mleka,
- 1 i ¼ szklanki wody,
- Olej do smażenia,
- NADZIENIE:
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 160g pomidorów suszonych (odsączonych z oleju),
- 200g świeżego szpinaku,
- 80g żółtego sera,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- DODATKOWO:
- masło do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Farszem nadziałam 7-8 naleśników, a resztę podałam z dżemem.
NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w plasterki. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
Na suchą patelnie wkładamy szpinak. Podgrzewamy go chwilkę aż do zwiędnięcia. Następnie szpinak wyjmujemy na deskę, a gdy ostygnie to siekamy go z grubsza.
Następnie na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Kolejno dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem do momentu aż cała woda z pieczarek odparuję. Wówczas dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy razem jeszcze 1 minutę. Patelnię zdejmujemy z ognia. Zawartość patelni studzimy, a następnie dodajemy szpinak i żółty ser. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.
Farszem nadziewamy naleśniki. Naleśniki składamy w koperty. Następnie podgrzewamy je na suchej patelni lub obsmażamy na rumiano na maśle.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Naleśniki proponuję podać na śniadanie lub obiad.
Przepychota ? wyszły idealnie super przepis ?
Cieszę się, że smakowały 🙂
Naleśniki wypróbowałem we własnym domu i wszyscy domownicy byli naprawdę zadowoleni. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę ♥️
Pozdrawiam