Kanapka z twarogiem i ziarnami to moja kolejna propozycja z cyklu LICZYMY KALORIE. Dwa zwykłe składniki: twaróg i ziarna słonecznika, ale połączone razem dają super smak. Do tego chrupiąca sałata i mamy pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Takie kanapki goszczą często w mojej kuchni, a to dlatego, że są szybkie do przygotowania i zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu.
A jeśli macie ochotę na inne kanapki to polecam:
Ziarna słonecznika koniecznie uprażcie na rumiano. Takie prażenie naprawdę zmienia ich smak na plus. Możecie też zamienić słonecznik na pestki dyni.
SKŁADNIKI(1 porcja):
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70g),
- 60g sera twarogowego,
- 2 łyżeczki nasion słonecznika (10g),
- 2 liście sałaty (10g),
- 2 płaskie łyżeczki masła (10g),
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aby się zarumieniły. Pieczywo smarujemy masłem. Układamy liście sałaty. Następnie wykładamy plaster sera. Ser oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Na wierzchu układamy ziarna słonecznika.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Kanapka zawiera około 337kcal. W tym:
- węglowodany – 30g,
- białko – 16g,
- tłuszcz – 19g,
- błonnik – 1g.
Owsiankę proponuję podać na śniadanie.
Polecam bardzo ❤️
Miło mi 🙂