Koktajle goszczą u mnie na drugie śniadanie lub kolacje. Zazwyczaj głównym składnikiem koktajli jest jogurt naturalny lub mleko. Ale świetne koktajle wychodzą również na sokach owocowych. Mango jest teraz coraz tańsze więc zachęcam do przygotowania z nim koktajlu. Do koktajlu użyjmy dojrzałego mango i banana. Dzięki temu będzie bardzo słodki i pyszny. Jeśli Wasz koktajl wyjdzie za gęsty to dodajcie więcej lodu lub zimnej wody.
Przypominam o stronie LICZYMY KALORIE, na której znajdziecie coraz więcej dietetycznych przepisów.
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- 2 szklanki soku pomarańczowego 100%,
- 1 średnie dojrzałe mango,
- 1 banan,
- 4 kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
Mango obieramy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy je do naczynia blednera. Dodajemy banana i sok pomarańczowy. Miksujemy całość blenderem na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest gęsty to dodajmy kostki lodu lub odrobinę zimnej wody. Podajemy mocno schłodzony.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Cały koktajl zawiera 564kcal. Proponuję podanie 3 porcji koktajlu. Wówczas jedna porcja koktajlu będzie zawierała około 188kcal, w tym:
- węglowodany – 45g,
- białko – 2,4g,
- tłuszcz – 0,8g,
- błonnik – 2,6g.
Koktajl proponuję podać na drugie śniadanie lub kolację.