Jest to ciasto inspirowane słynnymi ciasteczkami MELTING MOMENTS (tłum. rozpływające się w ustach). W odróżnieniu od ciasta kruchego przygotowujemy je z miękkiego masła. Nie siekamy wszystkich składników, ale ucieramy je mikserem. Zawierają też minimalną ilość jajek (lub nie ma ich wcale). Ciasto jest przepyszna, wprost rozpuszcza się pod językiem. Kruchy maślany spód, delikatny i słodki krem z serka mascarpone przełamany kwaśnymi owocami i orzeźwiającą marakują – to jest pyszne!
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM MASCARPONE:
- 500g serka mascarpone,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 5 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 250g borówek,
- 250g malin,
- 2 marakuje
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość).
Do serka dodajemy połowę borówek i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy połowę malin i mieszamy delikatnie. Krem wykładamy na podpieczony spód.
Na krem wykładamy pozostałe owoce. Ciasto dekorujemy miąższem z marakuji.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Ciasto pieczemy gora-dol czy termoobieg moze byc ?? pozdrawiam 🙂
Ciasto pieczemy góra-dół 😉
Czy do serka można dodać śmietanę 36%
Można, ale moim zdaniem ciasto jest lepsze z samym mascarpone ?
Aaaa i jescze jedno pytanie czy mrozone owoce wchodza w gre? 🙂
Klaudia do tego ciasta można użyć mrożonych owoców, ale wówczas zrobiłabym z nich frużelinę tak jak w tym przepisie: https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/kruche-maslane-ciasto-z-mascarpone-i-wisniami/
Zrobiłam z samym mascarpone, nie smakuje mi, za mdłe, cukier wanilinowy zepsuł cały smak pysznego mascarpone.
No trudno, to już kwestia smaku 🥲
A jeśli chce zrobić na większej formie 37×27 ile więcej powinnam dodać składników?
Kasiu wówczas przygotuj półtorej porcji.