Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

W “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam dziś pyszne ciasteczka. Jeśli choć raz ich spróbujecie to na pewno się w nich zakochacie :) Melting Moments w wolnym tłumaczeniu oznacza „rozpływające się chwile”. I takie są właśnie te ciasteczka, dosłownie rozpływają się pod językiem. A to za sprawą dodania do nich proszku budyniowego (tudzież mąki kukurydzianej). Do ciasta kruchego nie dodajemy żółtek, powstaje ono z połączenia mąki, masła, cukru pudru i budyniu.

Te ciasteczka są bardzo proste do przygotowania. A wszystkie składniki do ich przygotowania na pewno macie w domu. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują więc można je upiec kilka dni wcześniej.

Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

SKŁADNIKI:

  • CIASTKA (22 sztuki):
  • 180g miękkiego masła,
  • 60g cukru pudru,
  • 60g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 180g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM:
  • 100g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • Odrobina ekstraktu waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia. Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i miksujemy chwilkę do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia masy maślanej z mąką. Z ciasta formujemy małe kuleczki.




Moja jedna kuleczka ważyła 20g. Kuleczki układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między kulkami, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą z kulek spłaszczamy widelcem tworząc wzorek. Ciastka pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny się ładnie zarumienić. Ciasteczka studzimy.

Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.

Na tym etapie mamy już gotowe ciasteczka, którymi możemy zajadać się samymi. Możemy też przełożyć je kremem, na który przepis podaję poniżej:

KREM: Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny.

Krem nakładamy na ciastka łyżeczką lub szprycą. Dokładnie go rozprowadzamy na jednym ciasteczku i przykrywamy drugim ciastkiem. Ciastka odkładamy do lodówki, aby krem stwardniał.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Proszek budyniowy możemy zastąpić mąką kukurydzianą.

2) Ciasteczka można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą.

3) Gdyby ciastka za szybko się rumieniły to znaczy, że temperatura jest za wysoka – wówczas zmniejszamy odrobinę temperaturę pieczenia.

4) Pojedynczych ciastek z tego przepisu wyjdzie 22 sztuki. Po złożeniu i przełożeniu kremem otrzymamy 11 sztuk.

5) Pojedyncze ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce do 2 tygodni (nieprzełożone kremem).

Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

Kruche maślane ciasteczka (Melting Moments)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź