Dawno nie było na blogu naleśników więc dziś nadrabiam zaległości. Tak przygotowane naleśniki smakują jak lazania. Mamy tu wszystkie składniki odpowiednie dla lazanii: sos boloński, sos beszamelowy, żółty ser, a rolę makaronu pełnią naleśniki. To pyszne danie na rodzinny obiad. Sos boloński możemy przygotować na 2 sposoby. Jeśli mamy sporo czasu to namawiam Was gorąco do przygotowania sosu bolońskiego długo gotowanego. Możemy przygotować jego szybszą wersję - przepis podaję na końcu postu w uwagach.
SKŁADNIKI (6-12 porcji):
-
NALEŚNIKI (12 sztuk):
-
2 jajka,
-
2 szklanki mąki,
-
½ łyżeczka soli,
-
1,5 szklanki mleka,
-
1,5 szklanki wody,
-
2 łyżki oleju,
-
NADZIENIE:
-
1 porcja SOSU BOLOŃSKIEGO,
-
SOS BESZAMELOWY:
-
2 łyżki masła (50g),
-
2 i 1/3 łyżki mąki,
-
430ml mleka,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Szczypta gałki muszkatołowej,
-
DODATKOWO:
-
150g żółtego sera,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE: Przygotowujemy 1 porcję sosu bolońskiego wg TEGO przepisu.
SOS BESZAMELOWY: W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy do połączenia, aby nie było grudek. Smażymy chwilkę razem (około 1-2 minuty). Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje (na wolnym ogniu). Gotujemy razem 1-2 minuty i zestawiamy z ognia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno dużego naczynia żaroodpornego smarujemy cienko masłem.
Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję wystudzonego farszu mięsnego i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami.
Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na naleśnikach rozsmarowujemy sos beszamelowy i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie chcecie stać długo w kuchni możemy przygotować szybki sos boloński:
- 2 marchewki,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- papryka ostra 3/4 łyżeczki,
- sól,
- pieprz,
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę, ketchup i całość zalewamy pomidorami z puszki. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie sos doprawiamy do smaku.
mniam 🙂 naleśniki wytrawne zdecydowanie należą do moich ulubionych 🙂