Naleśniki zapiekane po bolońsku (a’la lazania)

Dawno nie było na blogu naleśników więc dziś nadrabiam zaległości. Tak przygotowane naleśniki smakują jak lazania. Mamy tu wszystkie składniki odpowiednie dla lazanii: sos boloński, sos beszamelowy, żółty ser, a rolę makaronu pełnią naleśniki. To pyszne danie na rodzinny obiad. Sos boloński możemy przygotować na 2 sposoby. Jeśli mamy sporo czasu to namawiam Was gorąco do przygotowania sosu bolońskiego długo gotowanego. Możemy przygotować jego szybszą wersję - przepis podaję na końcu postu w uwagach.

Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania)

Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania)

SKŁADNIKI (6-12 porcji):

  • NALEŚNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,

  • 2 szklanki mąki,

  • ½ łyżeczka soli,

  • 1,5 szklanki mleka,

  • 1,5 szklanki wody,

  • 2 łyżki oleju,

  • NADZIENIE:

  • 1 porcja SOSU BOLOŃSKIEGO,

  • SOS BESZAMELOWY:

  • 2 łyżki masła (50g),

  • 2 i 1/3 łyżki mąki,

  • 430ml mleka,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Szczypta gałki muszkatołowej,

  • DODATKOWO:

  • 150g żółtego sera,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Przygotowujemy 1 porcję sosu bolońskiego wg TEGO przepisu.

SOS BESZAMELOWY: W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy do połączenia, aby nie było grudek. Smażymy chwilkę razem (około 1-2 minuty). Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje (na wolnym ogniu). Gotujemy razem 1-2 minuty i zestawiamy z ognia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dno dużego naczynia żaroodpornego smarujemy cienko masłem.

Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję wystudzonego farszu mięsnego i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami.

Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na naleśnikach rozsmarowujemy sos beszamelowy i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Jeśli nie chcecie stać długo w kuchni możemy przygotować szybki sos boloński:

  • 2 marchewki,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 3/4 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
 

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę, ketchup i całość zalewamy pomidorami z puszki. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie sos doprawiamy do smaku.

Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania)

Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania)





1 Komentarz

  1. mniam 🙂 naleśniki wytrawne zdecydowanie należą do moich ulubionych 🙂

Zostaw odpowiedź