Trwa sezon dyniowy. Uwielbiam to warzywo i przygotowuję z nim mnóstwo potraw. Polecam dzisiaj sezonowy sos do makaronu. Sos jest kremowy, bo przygotowany na śmietanie kremówce. Możemy ją też zastąpić serkiem mascarpone - wówczas dodajemy do duszenia 3/4 szklanki wody zamiast 1/2. Aby danie było jeszcze bardziej sycące dodałam do niego kurczaka. Jeśli chcecie, aby był to jarski obiad wystarczy pominąć kurczaka, a do dania dodać np. cebulę. Postawiłam jedynie na kilka przypraw, aby sos pozostał delikatny w smaku.
SKŁADNIKI (2-3 porcje) :
- 400g piersi z kurczaka,
- 100g dyni (waga po obraniu),
- ½ szklanki wody,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- Olej do smażenia,
- Szczypta słodkiej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- 200g śmietany kremówki (lub serka mascarpone),
- 300g makaronu spaghetti,
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kurczaka na rumiano z każdej strony. Dodajemy dynię, kurkumę i rozmaryn, smażymy 1 minutę. Wówczas dolewamy wodę, całość zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Dodajemy śmietanę, mieszamy aż do połączenia i doprawiamy danie do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Danie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Możemy na patelnię włożyć ugotowany makaron, wymieszać z sosem i podawać lub rozłożyć makaron na talerze i polewać gotowym sosem.
Życzę smacznego 😉
Pyszna dyniowa propozycja 😉
jesienny makaron,pycha:)
bardzo ciekawe danie z wykorzystaniem dyni! podoba mi się 🙂
Ależ to musi być pyszne! Rewelacja 🙂