Kochani, to już ostatni przepis w Maratonie Klusek. Mam nadzieję, że i tym razem udało mi się zaskoczyć Was ciekawymi przepisami. Zapraszam na przepis nr 7. Te kluseczki z pewnością skradną Wasze serca. Są bardzo proste do przygotowania, a takie smaczne. Kropkę nad i stanowi pyszny sos toffi przygotowany zaledwie z 2 składników. Będą idealne na obiad na słodko, a także podwieczorek czy deser po obiedzie.
Już mam pomysły na kolejne Maratony A ciekawe jaki Wy Maraton chcielibyście zobaczyć? Tymczasem zajrzyjcie do poprzednich Maratonów: Zup, Naleśników i Makaronów.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 250g sera twarogowego,
- 2 jajka,
- 2 średnie dojrzałe banany,
- 200g mąki pszennej,
- Szczypta soli,
- SOS TOFFI:
- ½ szklanki cukru trzcinowego,
- ½ szklanki śmietany kremówki,
PRZYGOTOWANIE:
Ser rozgniatamy widelcem. Banany obieramy i również rozgniatamy je widelcem. Ser mieszamy z jajkami i bananami. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż uzyskamy gęste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku i odcinamy ciasto z miski. Wkładamy łyżeczkę na wrzątek. Wówczas ciasto samo się odklei. Postępujemy tak aż do wykończenia ciasta. Kluski gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.
SOS TOFFI: W rondelku umieszczamy cukier i śmietanę. Podgrzewamy je aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. W tym czasie sos często mieszamy.
Kluseczki wykładamy na talerzy i polewamy przygotowanym sosem.
Życzę smacznego
Uwaga:
- Ilość mąki podałam orientacyjnie. Zależy ona od wielkości jajek, bananów i rodzaju sera. Być może trzeba będzie użyć jej odrobinę więcej.
Ale super kluseczki
zrobię dziś na obiad, synkowi na pewno zasmakują 
Pyszności
na pewno wypróbuję 
polecam na drugie śniadanie, kluseczki są pyszne

zajadałam się również na podwieczorek
Paulina cieszę się, że smakowały