Zapraszam na przepis nr 3 w Maratonie Makaronowym. Makaron łączyłam już mi.in. ze szparagami i łososiem. Szpinak, ser i sos pomidorowy to znane i lubiane połączenie. Szpinak najczęściej łączę z ricottą, fetą lub mozzarellą. Tym razem użyłam mieszanki tych trzech serów. Przygotowanym nadzieniem napełniłam makaronowe muszle. Tak zapieczony makaron smakował wszystkim domownikom.
Faszerowane muszle są bardzo dekoracyjnym i podzielnym daniem. Z powodzeniem możemy je przygotować na imprezę rodzinną czy Sylwestra.
Farsz możemy wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka.
Przypominam również o trwającym na blogu KONKURSIE.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
1 opakowanie makaronu duże muszle,
-
FARSZ:
-
200g świeżego szpinaku,
-
2 ząbki czosnku,
-
150g sera feta,
-
125g mozzarelli,
-
125g ricotty,
-
Gałka muszkatołowa,
-
Słodka i ostra papryka w proszku,
-
SOS POMIDOROWY:
-
2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),
-
1 papryczka chili,
-
2 ząbki czosnku,
-
Szczypta cukru,
-
½ łyżeczki oregano,
-
DODATKOWO:
-
Olej do smażenia,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
50g parmezanu,
-
Świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Na suchą patelnię wrzucamy opłuczony i wysuszony szpinak. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Około 1 minutę przez końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy.
Ser feta i ricottę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki mozzarellę i mieszamy. Dodajemy posiekany, wystudzony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.
SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje i większość wody odparuję.
Makaron gotujemy al’dente. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Następnie każdą muszlę napełniamy szpinakowym nadzieniem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowym. W sosie układamy ciasno nafaszerowane muszle. Posypujemy je startym serem. Muszle zapiekamy 15-20 minut. Ser w tym czasie powinien się roztopić i lekko zarumienić.
Na talerzu muszle możemy posypać świeżą bazylią.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Parmezan możemy zastąpić zwykłym żółtym serem.
2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Należy zwrócić uwagę, aby makaron był z pszenicy durum. Muszle zapiekane proponuję podać na obiad.
Do zrobienia 🙂
uwielbiam zapiekane muszle 🙂
Podałam je na spotkanie ze znajomymi, bardzo wszystkim smakowały
Bardzo się cieszę,że smakowało 🙂
Zrobiłam wczoraj po raz pierwszy, bo dopiero niedawno znalazłam ta wspaniała stronę. To było tak pyszne, ze ciężko opisać słowami. Dziekuje!!!
Aga ślicznie dziękuję za miłe słowa ? Cieszę się, że smakowały.