Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym

Zapraszam na przepis nr 3 w Maratonie Makaronowym. Makaron łączyłam już mi.in. ze szparagami i łososiem. Szpinak, ser i sos pomidorowy to znane i lubiane połączenie. Szpinak najczęściej łączę z ricottą, fetą lub mozzarellą. Tym razem użyłam mieszanki tych trzech serów. Przygotowanym nadzieniem napełniłam makaronowe muszle. Tak zapieczony makaron smakował wszystkim domownikom.

Faszerowane muszle są bardzo dekoracyjnym i podzielnym daniem. Z powodzeniem możemy je przygotować na imprezę rodzinną czy Sylwestra.

Farsz możemy wzbogacić o pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka.

Przypominam również o trwającym na blogu KONKURSIE.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 opakowanie makaronu duże muszle,

  • FARSZ:

  • 200g świeżego szpinaku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 150g sera feta,

  • 125g mozzarelli,

  • 125g ricotty,

  • Gałka muszkatołowa,

  • Słodka i ostra papryka w proszku,

  • SOS POMIDOROWY:

  • 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),

  • 1 papryczka chili,

  • 2 ząbki czosnku,

  • Szczypta cukru,

  • ½ łyżeczki oregano,

  • DODATKOWO:

  • Olej do smażenia,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 50g parmezanu,

  • Świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ: Na suchą patelnię wrzucamy opłuczony i wysuszony szpinak. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Około 1 minutę przez końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy.

Ser feta i ricottę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki mozzarellę i mieszamy. Dodajemy posiekany, wystudzony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.

SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje i większość wody odparuję.

Makaron gotujemy al’dente. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Następnie każdą muszlę napełniamy szpinakowym nadzieniem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowym. W sosie układamy ciasno nafaszerowane muszle. Posypujemy je startym serem. Muszle zapiekamy 15-20 minut. Ser w tym czasie powinien się roztopić i lekko zarumienić.

Na talerzu muszle możemy posypać świeżą bazylią.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Parmezan możemy zastąpić zwykłym żółtym serem.

2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Należy zwrócić uwagę, aby makaron był z pszenicy durum. Muszle zapiekane proponuję podać na obiad.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym





6 komentarzy

  1. Do zrobienia 🙂

  2. uwielbiam zapiekane muszle 🙂

  3. Podałam je na spotkanie ze znajomymi, bardzo wszystkim smakowały

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę,że smakowało 🙂

  4. Aga

    Zrobiłam wczoraj po raz pierwszy, bo dopiero niedawno znalazłam ta wspaniała stronę. To było tak pyszne, ze ciężko opisać słowami. Dziekuje!!!

    • cukiereczek

      Aga ślicznie dziękuję za miłe słowa ? Cieszę się, że smakowały.

Zostaw odpowiedź