Jest to bardzo popularna w Finlandii zapiekanka. Jej główne składniki to ryżowo-jajeczne nadzienie połączone z łososiem otulone ciastem francuskim bądź kruchym (można spotkać się z tą zapiekanką w formie tarty). Zapiekanka jest lekka, sycąca. Sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja. Bardzo dobrze smakuje odgrzewana. Najlepiej podać ją z gotowanymi brokułami lub zieloną sałata.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
- 300g łososia,
- 100g ryżu,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- Sól,
- Pieprz,
- DODATKOWO:
- 1 żółtko,
- Brokuł do podania
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy. Do miski wkładamy ryż, koperek, posiekane jajka i śmietanę. Składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łososia kroimy w cieniutkie paseczki.
Ciasto francuskie rozwijamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na połowie ciasta rozkładamy nadzienie ryżowe – zachowujemy około 1cm marginesu od brzegu. Następnie układamy plasterki łososia. Przykrywamy drugą połową ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi. Żółtko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podajemy na ciepło z ugotowanymi brokułami lub lekką sałatką.
Smacznego 🙂
Fajne przepisy 🙂 Mam prośbę a właściwie uwagę : “LOHIPIIRAKKA – ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z RYŻEM PO FINLANDZKU” poprawnie powinno zostać napisane : “PO FIŃSKU” . Pozdrawiam Iwona
Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
Pozdrawiam,
Kasia