Deserki snickers

"Weekendowa Cukierenka" już otwarta. Zapraszam Cię dzisiaj na ekspresowe w przygotowaniu, obłędne deserki, które w smaku przypominają znanego batonika Snickers.

Deserki składają się z kilku warstw. Na samym spodzie mamy zmielone ciasteczka. Najbardziej lubię i używam najczęściej ciasteczek pełnoziarnistych Digestive. Te ciastka łączą się idealnie z kajmakiem i śmietanką. Jeśli nie możesz ich dostać to użyj herbatników. Kolejną warstwą jest prosty krem śmietankowy. A teraz dwa kluczowe składniki: masa kajmakowa i orzeszki. Dzięki nim deser jest słodziutki i chrupiący. Dekoracja to rozpuszczona czekolada i masło orzechowe. To jest przepyszne!

Deserki snickers

Deserki snickers

Więcej przepisów na deserki

Deserki snickers

Deserki snickers

Rozpływają się w ustach, a są takie proste do zrobienia.

Deserki snickers

Składniki (6 porcji):

  • 120g ciasteczek pełnoziarnistych Digestive,
  • 90g orzeszków ziemnych,
  • 400g masy kajmakowej,
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 150g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • DEKORACJA:
  • około 1 łyżka masła orzechowego,
  • 30g czekolady mlecznej rozpuszczonej,
  • 1 duży batonik Snickers

Przygotowanie:

Do przygotowania deseru użyłam szklanek o pojemności 230ml. Przygotowujemy 6 szklaneczek.

Ciasteczka Digestive mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Orzeszki ziemne siekamy. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy masę kajmakową i mieszamy do połączenia.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone  i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

ZŁOŻENIE DESERKÓW: Ciastka rozkładamy po równo pomiędzy 6 szklanek. Następnie wykładamy połowę kremu śmietankowego. Kolejno dajemy kajmak z orzeszkami. Na sam koniec - druga połowa kremu śmietankowego. Wierzch deserków dekorujemy masłem orzechowym i rozpuszczoną czekoladą. Batonik snickers kroimy i wykładamy na górę deserków. Smacznego!

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze,

Jeśli przygotujesz deserki snickers to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź