"Weekendowa Cukierenka" już otwarta. Zapraszam Cię dzisiaj na ekspresowe w przygotowaniu, obłędne deserki, które w smaku przypominają znanego batonika Snickers.
Deserki składają się z kilku warstw. Na samym spodzie mamy zmielone ciasteczka. Najbardziej lubię i używam najczęściej ciasteczek pełnoziarnistych Digestive. Te ciastka łączą się idealnie z kajmakiem i śmietanką. Jeśli nie możesz ich dostać to użyj herbatników. Kolejną warstwą jest prosty krem śmietankowy. A teraz dwa kluczowe składniki: masa kajmakowa i orzeszki. Dzięki nim deser jest słodziutki i chrupiący. Dekoracja to rozpuszczona czekolada i masło orzechowe. To jest przepyszne!

Deserki snickers
Więcej przepisów na deserki
- Deser karmelowy z ryżem preparowanym
- Deser budyniowy z mascarpone
- Deser banoffee
- Deser karpatka

Deserki snickers
Rozpływają się w ustach, a są takie proste do zrobienia.
Deserki snickers
Składniki (6 porcji):
- 120g ciasteczek pełnoziarnistych Digestive,
- 90g orzeszków ziemnych,
- 400g masy kajmakowej,
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 150g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- DEKORACJA:
- około 1 łyżka masła orzechowego,
- 30g czekolady mlecznej rozpuszczonej,
- 1 duży batonik Snickers
Przygotowanie:
Do przygotowania deseru użyłam szklanek o pojemności 230ml. Przygotowujemy 6 szklaneczek.
Ciasteczka Digestive mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
Orzeszki ziemne siekamy. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy masę kajmakową i mieszamy do połączenia.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu śmietankowego
ZŁOŻENIE DESERKÓW: Ciastka rozkładamy po równo pomiędzy 6 szklanek. Następnie wykładamy połowę kremu śmietankowego. Kolejno dajemy kajmak z orzeszkami. Na sam koniec - druga połowa kremu śmietankowego. Wierzch deserków dekorujemy masłem orzechowym i rozpuszczoną czekoladą. Batonik snickers kroimy i wykładamy na górę deserków. Smacznego!

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze,