Ostatnio będąc na zakupy wpadły mi w ręce mini m&m's. Wiecie doskonale, że jestem fanką wszystkiego co jest "mini". Znajdziecie u mnie na blogu: mini drożdżówki, mini babeczki, mini pączusie, mini ciasteczka z czekoladą, mini serniczki (i wiele więcej), dzieciom często przygotowuje mini pierożki i mini placuszki.
A dziś chce Wam zaproponować malutkie ciasteczka z kolorowymi drażami. Robi się je ekspresowo. A moje dzieci chętnie wkładały draże w wierzch ciastek przez pieczeniem. Polecam wypiekać je wspólnie z dziećmi.
Więcej przepisów na ciasteczka
- Ciastka z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
- Ciastka z płatkami kukurydzianymi
- Ciastka budyniowe
Pyszne i zgrabne mini ciasteczka - idealne dla najmłodszych.
Mini ciastka z mini mm's
SKŁADNIKI (30 sztuk):
- 170g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki sody,
- ¼ łyżeczki soli,
- 115g masła,
- 85g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 jajko,
- DODATKOWO:
- 100g mini m&m's
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy mini mm's (kilkanaście sztuk zostawiamy do dekoracji na górę). Ciasto można schłodzić przez 30 minut w lodówce, aby ciasteczka łatwiej się formowały. Ale nie jest to konieczne.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 17g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując duże odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Ciasto będzie klejące, ale bez problemu da się uformować kulki.
W każde ciastko wciskamy odłożone mini mm's. Ciastka pieczemy około 10 minut tzn. powinny się tylko lekko zarumienić. Ciastka studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.
Życzę smacznego!