Są już polskie truskawki. A co może być lepszego wczesnym latem od puszystych, mięsistych, wilgotnych muffinek z truskawkami? Oczywiście muffinki z truskawkami i bitą śmietaną 🙂
Zapraszam Cię dziś do "Weekendowej Cukierenki" po przepis na pyszne, a przy tym proste do przygotowania, muffinki, które są moją propozycją na zbliżający się Dzień Matki. Postawiłam w tym roku na przepis prosty i przystępny, aby każdy mógł zrobić domowe słodkości dla mamy, nawet dzieci.
Większość przepisów na muffinki mówi, że wystarczy tylko zmieszać składniki mokre i suche, bez użycia miksera. Ale ja od jakiegoś czasu ubijam najpierw jajka z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną. I powiem Wam, że ten sposób zostaje ze mną na zawsze. Muffinki wychodzą obłędne, duże, puszyste. Do muffinek najczęściej dodaje kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt, a zazwyczaj przygotowuje je na oleju.
I do swoich muffinek wykorzystałam dziś Olej Rzepakowy tłoczony na zimno pochodzący z małej polskiej olejarni Olej z Natury. Firma ta zajmuje się wytłaczaniem na zimno różnych rodzajów olejów m.in. lniany, rzepakowy, słonecznikowy, z wiesiołka, z nasion chia i wiele wiele innych. Oleje te są wytwarzane na zamówienie więc macie pewność, że będą świeże. Olej z Natury w swoim asortymencie posiada także przepyszne herbatki, ziarna i orzechy, a także napoje (syrop z czarnego bzu, pełen witamin naturalny zakwas buraczany niepasteryzowany). A co najważniejsze... wszystkie te produkty mają bardzo dobry, prosty naturalny skład. Całą rodziną zachwycaliśmy się herbatką z rabarbarem.
Co więcej, na stronie znajdziecie zestawy prezentowe na Dzień Matki skomponowane z wyżej wymienianych produktów. I jeden z takich zestawów ofiarowałam mojej mamie. Była mile zaskoczona. Produkty przypadły jej do gustu. Rozsmakowała się w kremie orzechowo-kokosowym. O zdrowie trzeba dbać zawsze i powiem Wam, że taki zestaw ze zdrowych, naturalnych produktów to super sprawa!
Często zadawane pytania
Czym zastąpić jogurt?
Jogurt możesz zastąpić w tym przepisie gęstą śmietaną 18%.
Gdzie kupić takie piękne papilotki?
Te sztywne papilotki zamówiłam przez internet, a dokładniej na allegro. Wystarczy wpisać: "sztywne papilotki". Nie nasiąkają tłuszczem i nie wymagają użycia formy muffinkowej. Są przy tym bardzo dekoracyjne.
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Więcej przepisów na muffinki
- Muffinki z jagodami
- Muffinki bananowe z borówkami
- Muffinki z malinami, borówkami i białą czekoladą
- Muffinki cukiniowe
Obłędne połączenie truskawek i śmietanki zamknięte w pięknej babeczce. To pomysł na słodki poczęstunek na Dzień Mamy.
Muffiny z truskawkami i bitą śmietaną
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- MUFFINKI:
- 2 jajka,
- 200g gęstego jogurtu naturalnego,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- ¼ łyżeczki soli,
- 120 cukru (2/3 szklanki),
- 110ml oleju rzepakowego od Olej z Natury,
- 250g truskawek,
- BITA ŚMIETANA:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku),
- DODATKOWO:
- 6 truskawek,
- pistacja cała niesolona od Olej z Natury
PRZYGOTOWANIE:
MUFFINKI: Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki wcześniej myjemy i osuszamy. Usuwamy szypułki. Następnie kroimy je w 2cm kawałki.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy jogurt, olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki i mieszamy delikatnie do połączenia.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.
Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
BITA ŚMIETANA: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut do powstania gęstego, puszystego kremu śmietankowego.
Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego końcówką gwiazdką (Wilton 1M) i wyciskamy go na wierzch muffinek. Dekorujemy truskawkami i posiekanymi pistacjami.
Muffinki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!
Muffinki przepyszne. Dzieci je uwielbiają. Proszę i szybkie w wykonaniu.
Cieszę się bardzo ❤️