Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Pewnie piekłyście już nie raz ciasto ze świeżą żurawiną. Żurawinę można kupić dość łatwo w supermarketach. Jesienią i zimą muszę koniecznie przygotować choć jeden wypiek z tymi czerwonymi, kwaśnymi kuleczkami. W tym roku przygotowałam czekoladową babkę z jej udziałem.

TUTAJ znajdziesz więcej wypieków ze świeżą żurawiną.

Żurawina łączy się wspaniale z białą czekoladą, z pomarańczą, z marcepanem i orzechami. A dziś chcę Wam zaproponować coś zupełnie innego. Będą to przepyszne zimowe ciastka!

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Mam miłe doświadczenia z ciastkami ze świeżymi owocami (ciastka z rabarbarem i malinami, ciastka z jabłkiem i krówkami) więc skusiłam się też na wersję z żurawiną. Nie smućcie się jednak jeśli nie możecie dostać świeżej żurawiny. Ciastka udadzą się też z suszoną - będą się tylko chwilkę krócej piekły. Ten przepis jest na tyle uniwersalny, że można zamienić czekoladę białą na ciemną, żurawinę na orzechy itd.

Dzisiejsze ciasteczka są po brzegi wypełnione kawałkami kwaśnej żurawiny i słodkiej czekolady z miłym pomarańczowym akcentem. Mają chrupiące brzegi, a środek - miękki i ciągnący. To typowo amerykański wypiek - słodki i uzależniający. Trudno poprzestać tylko na jednym 🙂

Więcej przepisów na ciasteczka z białą czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Przepyszne zimowe ciasteczka o słodko-kwaśnym smaku. Są chrupiące na brzegach, a miękkie i ciągnące w środku.

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Składniki (36 sztuk):

  • 170g masła,
  • 100g cukru trzcinowego,
  • 60g cukru białego,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 duże jajko,
  • 250g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy,
  • 140g białej czekolady,
  • 200g świeżej żurawiny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Białą czekoladę drobno siekamy. Żurawiny kroimy na pół, a większe kulki - na 4 części. Ścieramy skórkę z pomarańczy.

* Świeżą żurawinę możesz zastąpić suszoną. Wówczas użyj niepełną szklankę suszonej żurawiny i posiekaj ją drobno. Ciastka z suszoną żurawiną upieką się o 1-2 minuty szybciej.

Dwie lub trzy blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Ciastka będziemy piekli w 2-3 turach.

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą - przygotowanie

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą - przygotowanie

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym, wanilinowym i trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy żurawinę, czekoladę i skórkę pomarańczową. Mieszamy szpatułką tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto będzie klejące.

* Gotowe surowe ciasto na ciasteczka możemy przechowywać w lodówce pod przykryciem do 3 dni. Wówczas przed pieczeniem ciastek wyjmujemy je na blat i pozwalamy mu się ocieplić przez około 30-60 minut, ponieważ ciasto zrobi się dość twarde w lodówce.

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą - przygotowanie

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą - przygotowanie

Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulki. Jedna kulka ważyła u mnie 26g. Ciasto będzie klejące więc dłonie można zwilżyć wodą albo lekko oprószyć mąką. Kulki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka pieczemy do zarumienienia około 13 minut. Zostawiamy je na blaszce, aby ostygły. Na początku będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. Ciastka pieczmy etapami. Gdy pierwsza blaszka się piecze to druga blaszka czeka wtedy na blacie. Smacznego!

* Gdyby ciasteczka po upieczeniu nie wyszły Ci ładne, okrągłe, to jest na to sposób, aby je zaokrąglić. Od razu gorące, wyjęte prosto z piekarnika ciasteczka można zaokrąglić używając szklanki z ostrymi krawędziami o średnicy większej niż nasze ciastko. Szklankę ostawiamy na ciastku i robimy szybkie, koliste ruchy szklanką po papierze do pieczenia. Wówczas krawędzie ciastka zaczną się zmieniać.

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą - przed i po upieczeniu

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą - przed i po upieczeniu

Ciastka przechowujemy pod przykryciem do 3 dni w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lodówce zachowają świeżość do 7-10 dni. Surowe ciasto na ciasteczka można mrozić do 3 miesięcy.

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Jeśli przygotujesz ciastka z żurawiną i białą czekoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Przepyszne ciastka idealne na święta.
    Samo ciasto robiłam jakiś tydzień przed świętami.Zamroziłam i upiekłam dopiero w Wigilię. To był strzał w dziesiątkę.Świeże są naprawdę pyszne 😊🎄

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️ Cieszę się, że smakowały 😍

Zostaw odpowiedź