Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- KREM KAWOWY:
- 5 łyżeczek cukru pudru,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka wrzątku,
- 400 g śmietany kremówki,
- 125g serka mascarpone,
- KREM MALINOWY:
- 125 g malin,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 2-3 łyżki gorącej wody,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżki wody,
- 125 g serka mascarpone,
- PONCZ:
- 3/4 szklanki wody,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki wódki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 galaretki malinowe,
- 800ml wody,
Przygotowanie:
Ciasto odstawiamy do lodówki. Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści i maliny będą się rozpadać. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną masę malinową miksujemy z mascarpone. Drugi z biszkoptów nasączamy ponczem i smarujemy kremem malinowym. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia kremu. Następnie na ciasto wykładamy pokrojoną w drobną kostkę galaretkę. Ciasto przechowujemy w lodówce, życzę smacznego 🙂