Ciasto kawowo-malinowe z galaretką

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na pyszne ciasto z kremem kawowym i malinowym, na ciemnym biszkopcie, całość zwieńczona galaretką. Ciasto bardzo proste do przygotowania lecz pracochłonne. Muszę przyznać, że krem kawowy bardzo fajnie smakuję w połączeniu z kremem na bazie malin. W mojej galerii możecie znaleźć kilka propozycji na ciasta i desery z kawą w roli głównej, a to dlatego, że przepadam za kawą. Zachęcam również Was do przygotowania tego ciasta. Ja przygotowałam je z okazji urodzin mojego kolegi z pracy Błażeja, sprawdzi się na pewno na wszelkich imprezach rodzinnych.

Składniki:

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM KAWOWY:
  • 5 łyżeczek cukru pudru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka wrzątku,
  • 400 g śmietany kremówki,
  • 125g serka mascarpone,
  • KREM MALINOWY:
  • 125 g  malin,
  • 1 łyżeczka  żelatyny,
  • 2-3 łyżki gorącej wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżki wody,
  • 125 g serka mascarpone,
  • PONCZ:
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki wódki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 800ml wody,

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy 2 galaretki w 800ml wody. Galaretki przelewamy do dużego płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Po stężeniu kroimy je w drobną kostkę. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy 3/4 szklanki kawy z 2 łyżeczek, studzimy. Po wystudzeniu łączymy ją z cukrem i wódką, dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy krem kawowy. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku. Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy kremem i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy.

Ciasto odstawiamy do lodówki. Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści i maliny będą się rozpadać. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną masę malinową miksujemy z mascarpone. Drugi z biszkoptów nasączamy ponczem i smarujemy kremem malinowym. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia kremu. Następnie na ciasto wykładamy pokrojoną w drobną kostkę galaretkę. Ciasto przechowujemy w lodówce, życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
1) Do ciasta można użyć mrożonych malin.
2) Ze względu na kawę oraz alkohol w ponczu ciasto nie jest przeznaczone dla dzieci.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź