SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 2 szklanki startej marchewki,
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka cukru brązowego,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- KREM ŚMIETANOWY:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 200g mascarpone,
- cukier puder do smaku,
- aromat cytrynowy,
- POLEWA:
- 1 galaretka pomarańczowa,
- 1 budyń waniliowy,
- 500ml soku marchewkowego np. Kubuś
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.
KREM ŚMIETANOWY: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki. A w tym czasie przygotowujemy drugi krem.
POLEWA: Do rondelka wlewamy około 1 I 1/2 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru.
2) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
3) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.
Ciasto marchewkowe 1 klasa. Pyszne i nietrudne a efektowne☺ Moze moje nie bylo tak piękne jak Kasi ale będę trenować. Dziękuję za inspirację ☺
Cieszę się bardzo, że ciasto się udało 😛 Często do niego wracam, zwłaszcza jesienią 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂
Zdjęcie nadesłała Pani Irena A.-C. 🙂
Zdjęcie nadesłała Ania z Kuchni domowej Ani 🙂
Można zrobić bez kremu? Nie będzie za grube ciasto? I czy można dodać orzechy?
Kasiu możesz dodać do ciasta orzechy, mozesz zrobić także ciasto bez kremu – nie będzie za grube
Przepyszne ciasto 😉 dodałam orzechy włoskie: ) polecam.
Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂
Na najdrobniejszych czy tych średnich oczkach ?
Można na tych średnich – załączam zdjęcie z wykonania ciasta
Tu chyba na tych najdrobniejszych u Pani ?
U mnie na tych średnich (z boku tarki). Można na tych i na tych, na pewno ciasto się uda.
Polecam, bardzo smaczny, szybki 🙂
Szybki, bardzo smaczny 😉
Pani Krystyno wygląda dokładnie jak moje 🙂 Super!
Nie myślałam, że takie połączenie się sprawdzi. A jednak smakuje obłędnie ❤️. Polecam każdemu spróbować ?.
Wygląda fantastycznie 🙂
Super ciasto. Szybkie w wykonaniu, pyszne w smaku i do tego robiące niesamowite wrażenie 🥕❤️
Wyszło pięknie 😍 Cieszę się, że smakuje 🤤
Ciągle szukam nowych przepisów i trafiłam na ten. Wczoraj mimo zmęczenia zrobiłam to ciasto marchewkowe. Mimo że śmietanka mi się nie lubiła poszłam do sklepu i kupiłam kolejną- pełen sukces. Jest przepyszne dziękuję
Bardzo miło mi to czytać ?
Ciasto super, łatwe w przygotowaniu.
Piękne wyszło ?
Niestety ciasto mi opadło, ale smak się obronił 😀 będę próbować do skutku 😉
Trzymam kciuki, żeby się udało ?