Przedstawiam dziś w "Weekendowej Cukierence" mój ulubiony przepis na sernik z mascarpone. Do jego przygotowania używam pół na pół serka mascarpone i zmielonego twarogu. Sernik piekę chwilkę w wysokiej temperaturze, a następnie temperaturę zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze około 2 godziny z udziałem pary wodnej. Dzięki temu sernik jest po upieczeniu delikatny i aksamitny w smaku, a także równy jak stół.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem serka mascarpone.
Sernik udekorowałam kremem śmietankowym, owocami i rafaello. Sernik ten można podać także z musem owocowym np. zmiksowanymi truskawkami. Będzie też świetną bazą pod różne musy śmietanowe (zobacz TUTAJ przepisy na serniki z musem).

Sernik z mascarpone
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik
- Użyj twarogu lub sera z wiaderka dobrej jakości.
- Pamiętaj, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową tzn. wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ustaw na blacie, aby mogły się ocieplić.
- Studź sernik powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie to schowaj go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.

Sernik z mascarpone
Więcej przepisów na serniki z mascarpone
- Cytrynowy sernik z mascarpone i białą czekoladą
- Sernik z musem kajmakowym
- Sernik na zimno eton mess z malinami
- Truskawkowy serniczek na zimno

Sernik z mascarpone
Aksamitny, kremowy, delikatny - zachwyci smakiem każdego!
Sernik z mascarpone
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 65g masła,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 500g serka mascarpone,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka cukru (200g),
- 5 jajek,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
- DEKORACJA:
- 125g serka mascarpone,
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- maliny,
- kilka kuleczek rafaello,
- Kuleczki biała czekolada Barry Callebaut,
- Suszone kwiaty chabru

Sernik z mascarpone
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, mascarpone wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.
* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i budyń. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 105 minut (łącznie sernik pieczemy 120 minut czyli 2 godziny).
Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik. Po upływie 15 minut od wyłączenia piekarnika otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł. Gdy całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy go dowolnie udekorować.

Sernik z mascarpone
DEKORACJA: W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszysty i gęsty krem. Bierzemy 3 łyżki kremu śmietankowego i rozsmarowujemy na serniku tworząc cienką, równą warstwę. Taki zabieg pozwoli nam ukryć żółty kolor sernika i jakieś drobne niedoskonałości. Resztę kremu wykładamy na wierzch tworząc nieregularne kształty.
Na kremie układamy owoce, przekrojone kuleczki rafaello. Całość posypujemy suszonymi kwiatami i czekoladowymi kuleczkami. Sernik przechowujemy w lodówce.Smacznego!
Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej tzn. wyjęty min. 1h wcześniej z lodówki przez zjedzeniem.

Sernik z mascarpone
Ten sernik jest obłędny
nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznego ciasta. Dodałam do niego jeszcze sos truskawkowy. Pychota 


Bardzo się cieszę, że smakuje
Sernik wyszedł fantastyczny, rzadko jadam serniki bo mi nie smakują, ale ten jest obłędny
dodałam jeszcze krem z białą czekoladą i wyszło cudowne połączenie
Dziękuję ślicznie! Wygląda obłędnie
Czy można do tego sernika dodać Borówki ?
Tak
Robiłam go w wersji malinowej z mascarpone karmelowe – proszę spojrzeć 
Bardzo dobry przepis, sernik wyszedł przepyszny!
Bardzo dziękuję ♥️
Proszę w przepisie zrobic adnotację do tego że 1szk cukru powoduje że sernik jest naprawdę słodki, lepiej dodać mniej 0,5 szk, ja niestety zrobiłam zgodnie z przepisem i dla mojej rodziny był przesłodzony. Tak przepis ok ładnie wszystko wyroslo ale za słodki a nie każdy tak lubi.
Jak dla nas 1 szklanka cukru to proporcje idealne. Nie był przesłodzony ♥️
Zawsze można dać mniej cukru i dostosować przepis do własnego gustu
Twój komentarz
Tak, pewnie
Czy można upiec ten sernik bez kąpieli wodnej?
Można.