Kiedy nie mam pomysłu na obiad albo po prostu mam mniej czasu na przygotowanie posiłku to przygotowuję zazwyczaj mięso mielone lub kurczaka w sosie pomidorowym. Żeby sos był bardziej kremowy dodaje również często mascarpone lub śmietany kremówki. Sukces gwarantowany 🙂 Taki sos w połączeniu z makaronem to naprawdę smaczny i sycący obiad, polecam 😉
Składniki:
- makaron świderki 300g,
- śmietana kremówka 300g,
- pierś z kurczaka 350g,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- pomidory krojone w puszce 400g,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki,
- bazylia 1 łyżeczka,
- oregano 1 łyżeczka,
- tymianek 1 łyżeczka,
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- chili 1/4 łyżeczki,
- groszek zielony 200g,
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy go na rumiano. gdy kurczak będzie gotowy wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła i całość smażymy dłuższą chwilkę (5-7 minut) aż sos stanie się gęsty czyli aż odparuję część wody.
Wówczas wlewamy kremówkę, dodajemy groszek i dusimy całość na wolnym ogniu 2-3 minuty doprawiając do smaku. Gdy sos będzie gotowy dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu ozdobione gałązkami tymianku. Smacznego 🙂
Proste, szybkie i przepyszne:) Dziękuję za przepis:)
Cieszę się, że smakowało 😉