Czasami skuszę się i kupię dużo opakowań mascarpone w promocji w hipermarkecie. A później, gdy data im się kończy, szukam pomysłu na ich wykorzystanie. Nie zawsze mam jednak ochotę na ciasto z kremem śmietankowym czy jakiś deser. Na szczęście serek mascarpone ma mnóstwo zastosowań: na słodko i na wytrawnie. Jednym ze sposobów na jego wykorzystanie jest pyszne ciasto cytrynowe, które dziś prezentuje Wam w ramach "Weekendowej Cukierenki".
Ciasto to powstaje tak jak typowe ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, a następnie z jajkami. Na samym końcu dodajemy suche składniki z serkiem mascarpone w kilku turach miksując przy tym na wolnych obrotach miksera. Aby uniknąć zakalca bardzo ważne jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Kropkę nad i stanowi cytrynowy lukier, ne rezygnujcie z niego. Ciasto jest puszyste, wilgotne i pysznie cytrynowe, polecam!
Składniki na ciasto cytrynowe z mascarpone
Aby przygotować ciasto potrzebujesz:
- masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu.
- mascarpone - dokładnie 1 opakowanie.
- cukier i cukier wanilinowy - nadają ciastu odpowiedniej słodyczy.
- jajka - potrzebne są 2 jajka, rozmiar M. Koniecznie o temperaturze pokojowej.
- mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
- proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
- mąkę ziemniaczaną - dla lepszej struktury ciasta.
- cytrynę - sok i skórkę z cytryny dodajemy do ciasta. Natomiast z reszty soku przygotowujemy pyszny cytrynowy lukier.
Jak przygotować ciasto cytrynowe z mascarpone?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy tylko 6 kroków:
- Przygotuj - wyłóż małą keksówkę papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka, mascarpone i masło min.2h wcześniej z lodówki. Nagrzej piekarnik.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami
- Zmiksuj masę maślano-jajeczną z suchymi składnikami i mascarpone - dodaj je w 3 turach i miksuj na wolnych obrotach miksera.
- Wyłóż ciasto do keksówkii i upiecz do suchego patyczka.
- Przygotuj lukier i polej nim wystudzone ciasto. Dowolnie udekoruj ciasto.
Więcej przepisów na ciasta cytrynowe
- Nasączane ciasto cytrynowe
- Ciasto cytrynowe z kruszonką
- Ciasto cytrynowe z truskawkami
- Cytrynowe ciasto z cukinii
Z tym przepisem upieczesz najbardziej wilgotne i delikatne ciasto cytrynowe. A kropkę nad i stanowi cytrynowy lukier przygotowany na świeżo wyciśniętym soku z cytryny.
Ciasto cytrynowe z mascarpone
Składniki:
- CIASTO:
- 90g masła,
- 250g mascarpone,
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- szczypta soli,
- 2 jajka r.M,
- 220g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
- skórka starta z 1 cytryny,
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- LUKIER:
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- około 1/3-1/2 szklanki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- suszone kwiaty do dekoracji
Przygotowanie:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mała keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mascarpone i suche składniki w trzech turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i miksujemy do połączenia.
Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy. Pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy suszonymi kwiatami.
LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z cytryny. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru, o gęstości śmietany. W zależności od wielkości cytryny cukru pudru będzie potrzeba mniej lub więcej. Podałam tylko orientacyjną ilość.
Przepyszne, bardzo polecam.
Dziękuję 😃
Babka wyszła pyszna! Polecam, mój kapryśny piekarnik lubi robić zakalce ale ta babka wyszła idealna 😊😊
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Ciasto wyszło super,uroslo,wilgotne,polecam.Jeszcze cieple a polowy prawie juz nie ma.
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Ciasto jest genialne w smaku!! Najlepsze ciasto cytrynowe jakie robiłam do tej pory. Jak najbardziej polecam z całego serducha!!! 💚
Ślicznie dziękuję za komentarz 🥰
Witam , a czy mogę ta babkę zrobić dzisiaj i przetrzymać ją do świąt. Chcę zrobi w firmie małych babeczek do koszyczka .Pozdrawiam ❤️
Niestety nie,. jeszcze za wcześnie. Myślę, że powinno się ją upiec w piątek lub sobotę 😉
Ciasto wyszlo idealnie 😊 pięknie wyrosło, jest wilgotne i pyszne. Na pewno zrobię jeszcze nie raz 😊
Bardzo się cieszę, że smakuje 🤤
Przepis wykorzystałam do przygotowania świątecznej babki 😊 pyszna i śliczna wyszła!
Cieszę się, że smakowała 🙂
Nie polecam. Smak jak smak, ale ciasto się spaliło z wierzchu a w środku jest zakalcem. Szkoda składników.
Zakalec spowodowany jest przez wiele czynników. Widocznie nastąpił błąd w przygotowaniu lub pieczeniu ciasta skoro wyszedł zakalec.
Zrobiłam z dwóch porcji, pół na pół z mąką pszenna i krupczatka (nie starczyło mi pszennej, zachcianka na ciasto 22 w nocy, trzeba było się ratować) Wyszło pyszne. Dziękuję 😊
Bardzo mi miło ♥️
Ciasto jest przepyszne, wilgotne i 🍋 smak 🍋 wyczuwalny. Dziękuję za przepis, będę u nas często robione ♥️
Ślicznie dziękuję 😃
doskonały przepis , wspaniały smak , wilgotny a
jednocześnie jak na Babke Wielkanocną przystało jest krucha ! W końcu znalazłam idealny przepis myślę , że sprawdzi się jako babeczki . Dziękuję
Bardzo dziękuję za miły komentarz 💜
Najlepsza babka, jaką kiedykolwiek robiłam. Cała rodzinka zachwycona smakiem. Wilgotna, słodka, idealna na święta wielkanocne.
Cudowna ☺️ Pięknie wyszła ❤️
Babka bardzo dobra pomimo zmiksowania na początku cukru z sokiem z cytryny oraz masla ( pojawiły się grudki w misce a w mojej głowie myśli, że to ostatni raz gdy coś piekę)
Wszelkie obawy i wątpliwości zniknęły w momencie gdy babka urosla pieknie w piekarniku a na koniec pieczenia pojawiło się pęknięcie. Przed chwilką spróbowałam z córką i jesteśmy wspólnego zdania, że naprawdę wyszlo👏😃
Cieszę się, że wszystko się udało ♥️