Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon truskawkowy na moim blogu uważam za rozpoczęty. Pojawiło się już kilka pomysłów na dania z truskawkami, w weekendy będę Was teraz częstowała pysznymi ciastami i deserami z truskawkami. Ponieważ jeden deserek już jest więc pora na ciasto 🙂 Sama nie wiem skąd zrodził mi się pomysł na połączenie truskawek i mięty, ale pomyślałam sobie pewnego dnia, że może być smacznie. Od kilku tygodni zanosiłam się z kupieniem aromatu lub esencji miętowej.
Nie mogłam niczego takiego znaleźć więc zadowoliłam się kroplami miętowymi kupionymi w aptece. kosztowały jedynie 2zł. Zakup się opłacił, bo ciasto wyszło rewelacyjne, bardzo orzeźwiające, idealnie sprawdzi się w upalne dni, Dodatkowo pięknie zdobią je truskawki. Gorąco Wam je polecam!
Składniki:
- 200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np Digestive),
- 100 g masła,
- 400 g śmietany kremówki,
- 400 g kefiru,
- cukier puder do smaku,
- krople miętowe - kilka kropel,
- truskawki 500g,
- mleko 1/2 szklanki,
- woda 3-4 łyżki,
- zielony barwnik spożywczy,
- cukier do smaku
- żelatyna 5g,
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło. Masło łączymy z ciastkami, dokładnie mieszamy i wykładamy całą masę na dno tortownicy (użyłam o średnicy 18 cm).
Kilka większych truskawek kroimy na pół i układamy wokół pierścienia tortownicy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Kolejno dodajemy kefir, krople miętowe (kilka kropli) i odrobinę barwnika, mieszamy.
Żelatynę (20g) rozpuszczamy w mleku i łączymy z masą. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilkę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, będzie w miarę gęsta, wlewamy ją do tortownicy. Masa powinna być gęsta, a by truskawki nie zatopiły się w niej. Całość odstawiamy do stężenia.
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji, a pozostałe miksujemy na mus, dodajemy cukier. Żelatynę (5g) rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Łączymy z truskawkami. Masę truskawkową wylewamy na wierzch i całość odstawiamy do stężenia, Należy dobrze posłodzić obie masy. Życzę smacznego 😉
Kilka większych truskawek kroimy na pół i układamy wokół pierścienia tortownicy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Kolejno dodajemy kefir, krople miętowe (kilka kropli) i odrobinę barwnika, mieszamy.
Żelatynę (20g) rozpuszczamy w mleku i łączymy z masą. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilkę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, będzie w miarę gęsta, wlewamy ją do tortownicy. Masa powinna być gęsta, a by truskawki nie zatopiły się w niej. Całość odstawiamy do stężenia.
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji, a pozostałe miksujemy na mus, dodajemy cukier. Żelatynę (5g) rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Łączymy z truskawkami. Masę truskawkową wylewamy na wierzch i całość odstawiamy do stężenia, Należy dobrze posłodzić obie masy. Życzę smacznego 😉
Zdjęcie nadesłała Pani Agnieszka B. z bloga Potravel
“Był rewelacyjny:)” – to słowa Pani Agnieszki.