To już kolejna wersja mojego ulubionego ciasta kruchego. Tym razem kruchy spód i mascarpone karmelowe w połączeniu z chrupiącymi maltesersami. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rozpływające się w ustach ciasto.
Ciasto ma następujące składowe:
- kruchy maślany spód - który w odróżnieniu od tradycyjnego ciasta kruchego, przygotowujemy przez ucieranie miękkiego masła. Ma pyszny maślany i piaskowy smak;
- krem mascarpone - który przygotujemy w 2 minuty! Wystarczy serek mascarpone karmelowy zmiksować z cukrem pudrem. Serek mascarpone o smaku karmelowym to nowość na rynku. Jeśli nie uda się go Wam kupić to użyjcie zwykłego mascarpone wymieszanego z 2 łyżkami kajmaku (lub po prostu dajcie samo mascarpone z cukrem pudrem).
- maltesers - ... oraz kilka pokruszonych precelków i zbożowych kuleczek do dekoracji. Szczypta czekoladowej posypki na wierzch i voila!
Po kilku godzinach w lodówce spód mięknie, ciasto pięknie się kroi i tworzy spójną całość. Uwielbiamy to połączenie i gorąco je Wam polecamy 🙂
Więcej przepisów na kruche ciasto z kremem
- Ciasto z truskawkami
- Ciasto z masłem orzechowym i dżemem
- Krajanka karmelowa
- Ciasto z jagodami i lemon curd
To wyśmienite połączenie kruchego piaskowego ciasta z chrupiącymi czekoladowymi kuleczkami i kremem z serka mascarpone
Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM MASCARPONE:
- 500g serka mascarpone karmelowego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 2 opakowania maltesers,
- precelki
- Garść kulek zbożowych o smaku białej czekolady Barry Callebaut
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE MAŚLANE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM MASCARPONE: Serek mascarpone karmelowy przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość). Krem wykładamy na podpieczony spód.
Na krem wykładamy kulki w czekoladzie (część kroimy na pół) i precelki. Wierzch ciasta posypujemy czekoladową posypką i kulkami zbożowymi w białej czekoladzie.
Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2h.
Serek mascarpone o smaku karmelowym to nowość na rynku. Jeśli nie uda się go Wam kupić to użyjcie zwykłego mascarpone wymieszanego z 2 łyżkami kajmaku.
Życzę smacznego!
Czym można zastąpić mascarpone karmelowe? Niestety u nas nie jest dostępny 🙁
Proszę przeczytać dokładnie przepis. Tam napisałam czego użyć zamiast mascarpone karmelowego 🤭