Kostka rabarbarowa

Lekkie, mało słodkie, wiosenne ciasto dziś w "Weekendowej Cukierence".

Sezon na rabarbar trwa i można go już łatwiej kupić w sklepach. Przychodzę dziś do Was z przepisem na ciasto kostka z rabarbarem. Pod tą nazwą kryją się dwa blaty ciasta ucieranego, lekki krem budyniowy z mascarpone, pieczony rabarbar, odrobina lukru i dekoracja z bitej śmietany, pistacji lub liofilizowanych owoców. Ciasto smakuje pysznie, lekko, orzeźwiająco, a przy tym pięknie się prezentuje. Dzięki dodatkowi żelatyny do kremu ciasto może postać spokojnie kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Jeśli zdecydujecie się na dekorację z liofilizowanych owoców to najlepiej posypać nimi ciasto tuż przed podaniem, aby prezentowały się elegancko. Po dłuższym czasie spędzonym w lodówce takie owoce zaczną wciągać wilgoć ze śmietany i stracą swoją suchą postać. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Aczkolwiek jest troszkę pracochłonne. Można je jednak spokojnie przygotować w jeden wieczór. Jeśli nie macie blaszki 20x20cm to można je także upiec w tortownicy.

Zobaczcie też przepisy na inne CIASTA Z RABARBAREM. Życzę smacznych wypieków!

Kostka rabarbarowa

Kostka rabarbarowa

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 115g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 2 jajka,
  • 100g śmietany 18%,
  • 140g mąki pszennej,
  • 40g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2 łyżeczki żelatyny (8g) +40g wody,
  • PIECZONY RABARBAR:
  • 500g obranego i oczyszczonego rabarbaru,
  • 5 łyżek cukru,
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany kremówki,
  • Garść liofilizowanych malin,
  • Garść posiekanych pistacji,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.

Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki oraz śmietanę i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Do formy wykładamy ciasto, wyrównujemy.

Ciasto pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmujemy i kroimy na pół.

KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Powierzchnię budyniu przykrywamy dokładnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie budyń chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2h.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Ubijamy go przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dalej ubijamy. Krem trzeba ubijać dosyć długo. Początkowo zaczną pojawiać się grudki, ale po długim ubijaniu wszystkie składniki połączą się w kremową masę. Do rozpuszczonej żelatyny w szklance dodajemy łyżkę kremu, mieszamy. Tak rozrobioną żelatynę wlewamy do kremu i miskujemy wszystkie składniki do połączenia. Od tego momentu pracujemy szybko z kremem, bo zacznie szybko tężeć.

PIECZONY RABARBAR: Rabarbar kroimy w 1,5-2cm kostkę. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym i posypujemy równomiernie cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rabarbar zapiekamy około 25-30 minut, do miękkości. Powinien być miękki, ale ma zachować swój kształt. Rabarbar studzimy, a powstały z pieczenia syrop odlewamy do szklanki.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Wykładamy na niego równomiernie pieczony rabarbar odsączony z syropu. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta. Z syropu powstałego z pieczenia rabarbaru odlewamy 2 łyżki do miseczki. Dodajemy kilka łyżek cukru pudru i mieszamy tak, aby otrzymać gęsty lukier. Lukrem polewamy wierzch ciasta.

Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto kroimy na 16 kostek. Bitą śmietanę ubijamy. Każdą z kostek dekorujemy bitą śmietaną oraz pistacjami lub liofilizowanymi malinami.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  1. Ciasto można upiec też w tortownicy 22-23cm.
Kostka rabarbarowa

Kostka rabarbarowa

Kostka rabarbarowa

Kostka rabarbarowa





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź