Serek mascarpone to pyszny składnik wielu ciast i deserów. Sprawdza się też idealnie jako składnik dań wytrawnych - można z jego dodatkiem przygotować sos do makaronu czy duszone mięso. Można przygotować bułki czy babeczki z serka mascarpone, a nawet faworki.
A dziś prezentuję Wam przepis na naleśniki z kremem budyniowym z mascarpone. Najpierw gotujemy budyń z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Następnie budyń studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone i gotowe 🙂 Krem możemy przygotować wcześniej i przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- NALEŚNIKI (15-18 sztuk):
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 2 i ¼ szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki oleju (opcjonalnie),
- KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
- ½ opakowania budyniu śmietankowego (20g),
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 250g serka mascarpone,
- DODATKOWO:
- Olej lub smalec do smażenia,
- 300g malin,
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy. Gdy wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.
Każdego naleśnika smarujemy kremem budyniowym z mascarpone. Na krem wykładamy maliny. Naleśniki zwijamy bądź składamy.
Życzę smacznego!