Przepis nr 3 w Maratonie Śniadaniowym to placki bananowe. Placki te przygotowane są tylko z trzech składników.
Czy placki bananowe udadzą się bez mąki? Oczywiście, że tak. Nie są co prawda puszyste, a cienkie i soczyste, a przy tym bardzo słodkie. Ich słodycz zależy od banana więc użyjcie bardzo dojrzałego. Do przygotowania tych placuszków potrzebujesz tylko 3 składników i 10 minut, aby je usmażyć. Możesz je wzbogacić o szczyptę cynamonu lub wanilii. Możesz dodać płatki żytnie, gryczane lub orkiszowe. Możesz podać je z ulubionymi owocami lub syropem klonowym, jogurtem. Zdrowo, szybko pysznie, polecam!
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 4 jajka,
- 2 banany
- 2 łyżki nasion chia,
- DODATKOWO:
- olej kokosowy do smażenia,
- OPCJONALNIE:
- 20g płatków gryczanych, żytnich lub orkiszowych,
- 10g amarantusa,
PRZYGOTOWANIE:
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem. Jajka rozbijamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem lub rózgą kuchenną. Dodajemy banana i nasiona chia, mieszamy. Możemy dodać także płatki gryczane i amarantusa.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce masy bananowej i smażymy placki na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (1-2 minuty z każdej strony). Masa bananowa będzie płynna, ale nie martwcie się, placki się usmażą.
Placki podajemy same lub z dodatkiem owoców.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja placków zawiera około 382kcal. W tym:
- węglowodany – 43,5g,
- białko – 18,9g,
- tłuszcz – 15,3g,
- błonnik – 6,4g.
Placki proponuję podać na śniadanie.