Czy może być coś pyszniejszego niż delikatny sernik z pyszną kajmakową, kremową pianką? Chyba zgodzicie się ze mną, że wszystko co zawiera w sobie kajmak smakuje rewelacyjnie! A sernik, który dziś Wam prezentuję w ramach "Weekendowej Cukierenki" wprost rozpływa się w ustach 😉 Sernik przygotowany jest pół na pół z sera twarogowego i serka mascarpone. Pieczemy go w niskiej temperaturze i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik całkowicie wystygnie to wykładamy na wierzch piankę kajmakową. Pianka kajmakowa powstaje z połączenia śmietany kremówki z masą kajmakową. Do sernika możecie przygotować dodatkowo polewę kajmakową - taką jak w TYM przepisie.
Sernik wyjmujemy 1-2 godziny przed podaniem, bo najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 300g ciasteczek pełnoziarnistych,
- 120g masła,
- Masło do wysmarowania formy,
- MASA SEROWA:
- 500g sera trzykrotnie mielonego,
- 500g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy
- MUS KAJMAKOWY:
- 400g kajmaku z puszki,
- 2 łyżki żelatyny (20g),
- 1/3 szklanki wody (80ml),
- 600g śmietany kremówki,
- DODATKOWO:
- świeże owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno formy i wyrównujemy.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń, cukier waniliowy i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.
MUS KAJMAKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej!) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie gotowa dodajemy masę kajmakową i miksujemy chwilkę do połączenia. Ciurkiem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotową piankę wykładamy na wierzch wystudzonego sernika, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki.
Sernik dekorujemy owocami.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do przygotowania sernika polecam użycie sernika z wiaderka dobrej jakości lub użycie twarogu (należy go samemu zmielić 3 razy).
2) Aby śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę musi być ona mocno schłodzona. Naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, najlepiej jest włożyć 30 minut wcześniej do lodówki, aby było zimne.
Ten sernik to prawdziwa petarda ?, robiłam już kilka serników z masą kajmakową, ale ten bije wszystkie, lekki, pyszny, rozpływa się w ustach ???♥️. Polecam wypróbować ♥️
Bardzo dziękuję za miłe słowa 😉
Pianka kajmakowa sprawia, że sernik jest wyjątkowy ! Przepyszny przepis 🙂
Bardzo dziękuję za miły komentarz ?❤️
Bardzo pyszny serniczek. Zrobiłam w standardowej prostokątnej blaszce bez zwiększania ilości składników i wyszedł super. Bardzo polecam ?
Wygląda pięknie ♥️ Cieszę się, że smakował ?