Tzatziki to bardzo znany grecki sos, którego głównymi składnikami są: ogórki, gęsty jogurt naturalny, czosnek i zioła. Podajemy go do dań z grilla, placuszków, kanapek itp.. Jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy zetrzeć ogórka na tarce, odcisnąć z powstałego soku i połączyć z jogurtem, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Sos tzatziki jest gęsty i kremowy. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
SKŁADNIKI:
- 400g jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 1 duży ogórek sałatkowy,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ pęczka koperku,
- Sól,
- Pieprz,
- Oliwa z oliwek,
PRZYGOTOWANIE:
Ogórka obieramy. Następnie ścieramy go na grubych oczkach tarki i solimy. Pozostawiamy go na 10 minut, a następnie bardzo dokładnie odciskamy z powstałego soku.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Do miski wkładamy jogurt grecki, czosnek, posiekany drobno koperek i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowy sos odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przed podaniem możemy go skropić dodatkowo 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do sosu można dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub octu winnego.
Zrobilam dzis sos zgodnie z Twoim przepisem. Pierwszy raz dodalam oliwe z oliwek. Wyszlo bardzo smacznie.
Monika cieszę się, że smakował 😉