Sos tzatziki

Tzatziki to bardzo znany grecki sos, którego głównymi składnikami są: ogórki, gęsty jogurt naturalny, czosnek i zioła. Podajemy go do dań z grilla, placuszków, kanapek itp.. Jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy zetrzeć ogórka na tarce, odcisnąć z powstałego soku i połączyć z jogurtem, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Sos tzatziki jest gęsty i kremowy. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

SKŁADNIKI:

  • 400g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 1 duży ogórek sałatkowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oliwa z oliwek,

PRZYGOTOWANIE:

Ogórka obieramy. Następnie ścieramy go na grubych oczkach tarki i solimy. Pozostawiamy go na 10 minut, a następnie bardzo dokładnie odciskamy z powstałego soku.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Do miski wkładamy jogurt grecki, czosnek, posiekany drobno koperek i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gotowy sos odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przed podaniem możemy go skropić dodatkowo 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Do sosu można dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub octu winnego.

Sos tzatziki

Sos tzatziki





2 komentarzy

  1. Zrobilam dzis sos zgodnie z Twoim przepisem. Pierwszy raz dodalam oliwe z oliwek. Wyszlo bardzo smacznie.

    • cukiereczek

      Monika cieszę się, że smakował 😉

Zostaw odpowiedź