Babka cappuccino

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na pyszną ucieraną babkę. Babkę przygotowuję się bardzo szybko. Pięknie się prezentuję, bo przeplatają się w niej 3 kolory. Do jednej części ciasta dodajemy kawę cappuccino, a do drugiej odrobinę kakao i kawę mieloną. Smak kawowy jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Babka jest idealna do popołudniowej kawy jak i na świąteczny stół.

Babka cappuccino

Babka cappuccino

SKŁADNIKI:

  • 200g masła,
  • 200g cukru,
  • ½ opakowania cukru waniliowego (8g),
  • 4 jajka,
  • 250g mąki,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki mleka,
  • 40g kawy cappuccino,
  • 2 łyżki kawy mielonej,
  • 2 łyżeczki kakao,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch turach. Mieszamy do połączenia.

Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część ciasta pozostawiamy bez zmian. Do drugiej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy. Do trzeciej części dodajemy kakao i kawę mieloną, mieszamy.

Formę na babkę (lub małą keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przekładamy ciasto. Najpierw ciasto ciemne, później ciasto z cappuccino, a na koniec ciasto jasne. Nóż zanurzamy w cieście i robimy zygzak, aby warstwy się przemieszały.

Ciasto pieczmy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.

Podajemy oprószone cukrem pudrem. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Życzę smacznego 🙂

Może spodobają Ci się także:

BABKA KAJMAKOWA

BABKA PASIASTA

BABKA PIASKOWA





14 komentarzy

  1. Nie mam akurat cappuccino w domu, a chciałabym na szybko upiec tą babkę. Czy jeśli pominę to będzie dobra czy lepiej jednak skoczyć do sklepu?

    • cukiereczek

      Cyanna myślę, że bez cappuccino też będzie dobra. Możesz spróbować dodać kawę rozpuszczalną, tylko troszkę mniej niż cappuccino.

  2. Przepyszna babka ?

    • cukiereczek

      Monika wyszła piękna ?

      • Babka jest pyszna, piekłam odrobinę dłużej niż w przepisie.

        • cukiereczek

          Malwina cieszę się, że smakowała 😉

  3. Rewelacyjna babka! Dziękuję za tak pyszne przepisy

    • cukiereczek

      Ewka bardzo mi miło 😉

  4. Super przepis a kawa cappuccino dodaje takiego aromatu i smaku, że na pewno powtórzę wypiek. Jest wilgotna a jednocześnie nie zbita, nie klucha. Ja piekłam w piekarniku gazowym i też wyrósł i wypiekla się super.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  5. Nie mam w domu kawy mielonej, nie piję takiej. Czy mogę dodać kawę rozpuszczalną? I jak ją dodać? Od razu do trzeciej części ciasta razem z kakao? Czy lepiej rozpuścić taką kawę w drobinie wody i dodać, wymieszać, a później dodac kakao? 🙂

    • cukiereczek

      Myślę, że po prostu dodać sypką kawę rozpuszczalną razem z kakao 😃

  6. Babka jest wilgotna czy bardziej sucha?

    • cukiereczek

      Nie jest wilgotna, ale nie jest też za sucha 🤣 Taka do kubka herbaty w sam raz.

Zostaw odpowiedź