Zupa jarzynowa z dynią i boczkiem

Królową jesieni jest zdecydowanie dynia. Dynię możemy przygotowywać na słodko i na wytrawnie. Ze słodkości bardzo lubimy dyniowe placuszki, bułeczki i sernik.

A z potraw wytrawnych naszym hitem jest krem z dyni z curry. Na blogu znajdziecie dwie zupy dyniowe. Pierwsza, to wspomniana już zupa krem z dodatkiem curry, a druga jest bardziej egzotyczna. Dzisiejsza zupa jest bardzo treściwa. Zawiera mnóstwo warzyw oraz boczek. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej. Może to dziwić, ale smakiem przypomina odrobinę grochówkę.

Zupa jarzynowa z dynią i boczkiem

Zupa jarzynowa z dynią i boczkiem

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 2l wody,

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ziela angielskie,

  • 300g boczku,

  • 500g puree z dyni,

  • 2 duże ziemniaki,

  • 1 marchewka,

  • 1 mała pietruszka,

  • Kawałek selera,

  • 1 cebula,

  • 1-2 łyżki masła,

  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej,

  • 1 łyżka majeranku,

  • Sól,

  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cm. Włoszczyznę kroimy w mała kostkę, około 0,5cm. Boczek i cebulę kroimy w kostkę.

W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy je razem 5 minut. Zalewamy je wodą. Dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie. Zagotowujemy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw.

W tym czasie boczek obsmażamy na suchej patelni.

Gdy warzywa będą już miękkie do garnka dodajemy puree z dyni oraz podsmażony boczek. Zupę ponownie zagotowujemy. Doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką i majerankiem.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź