Paszteciki z mięsem to pyszny dodatek do czerwonego barszczu. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na pyszny czerwony barszcz: TUTAJ i TUTAJ. Najlepiej smakują w okresie świątecznym, ale przygotowuję je przez okrągły rok. Nie dość, że są przepyszne to ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Mięso możemy ugotować dnia poprzedniego, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Ciasto mimo, że zawiera drożdże nie musi rosnąć. Więc od razu po zagnieceniu przystępujemy do zwijania pasztecików. Paszteciki możemy przygotować w formie rogalików lub w formie tradycyjnej.
SKŁADNIKI (48-54 sztuki):
- CIASTO:
- 500g mąki,
- 50g świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki śmietany gęstej 18% (około 100g),
- 125g masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2/3 łyżeczki soli,
- 1 jajko+1 łyżka mleka – do posmarowania pasztecików,
- FARSZ:
- 700g mięsa gotowanego mieszanego,
- 1 duża cebula,
- 1 ugotowana marchewka,
- Bulion lub woda,
- Sól,
- Pieprz,
- Majeranek,
- 1-2 łyżeczki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Ugotowane mięso oddzielamy ewentualnie od kości. Ja użyłam kawałka wołowiny, udek drobiowych i łopatki wieprzowej. Możemy użyć dowolnego rodzaju mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Mięso, cebulę i marchewkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest suchy to dodajemy ciepłego bulionu lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy razem nożem. Wówczas dodajemy pokruszone drożdże i chwilkę siekamy do połączenia. Kolejno dodajemy całe jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto.
Paszteciki możemy zrobić na 2 sposoby:
I SPOSÓB: Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 3mm. Koło dzielimy na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta układamy porcję farszu. Zwijamy ciasno rogaliki. Układamy je blaszce do pieczenia w pewnych odstępach od siebie.
II SPOSÓB: Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3mm. Na prostokącie układamy porcję farszu, przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy łączenia. Ostrym nożem kroimy otrzymany wałek na kawałki około 2cm. Kroić możemy również pod kątem. Układamy je blaszce do pieczenia w pewnych odstępach o siebie.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Życzę smacznego 🙂
Najlepszy przepis na paszteciki w internetach. Na wigilie zrobilam z grzybami 😉
Daria P bardzo mi miło 🙂
Świetny sposób na wykorzystanie miesa z rosolu!
Dokładnie tak! 🙂
Jeśli zamroze je już gotowe to jak je potem w piekarniku ogrzać?
Rozmrażamy je w lodówce, a później najlepiej będzie je podgrzać w mikrofalówce. My tak zawsze robimy. A w piekarniku to może kilkanaście minut w niższej temperaturze.
Nie mam śmietany, co w zamian do ciasta?
Oj to ważny składnik ? Niestety nie wiem czym zastąpić.
Perfekcyjne! Robiłem pierwszy raz w życiu. Przepis mega prosty, nawet facet niedoświadczony w kuchni sobie poradzi. Żona mówi, że pyszne!
Wow jak na pierwszy raz to wyszły idealnie ? Cieszę się, że smakowały ?
To chyba Pani przepis: https://beszamel.se.pl/przepisy/przystawki-i-przekaski/paszteciki-z-miesem-idealny-dodatek-do-barszczu-swietny-sposob-na-wykorzystanie-gotowanego-miesa-re-SL1p-nyr2-n3mF.html
Eh tak,.skradziono mój tekst 😨 I to już nie pierwszy raz na tej stronie. Dziękuję za informację.
Nie rozumiem dlaczego dla niektórych to taki problem podać źródło przepisu lub inspiracji… ehh
A swoją drogą, to mój ulubiony przepis na paszteciki 🙂
Tutaj jest ewidentna kradzież, bo tekst jest skopiowany. A tekst podlega prawom autorskim. Bardzo dziękuję 🤗😍
Mega pyszne 😋 Polecam gorąco 🙂 ❤️
Ślicznie dziękuję ♥️
Do ciasta dodajemy drożdże, czy ciasto musi wyrastać czy od razu wałkujemy ?
Od razu wałkujemy. Ciasto nie musi wyrastać. Tak, dodajemy świeże drożdże.
Paszteciki wyszły przepyszne🤤Mięso z rosołu w końcu znalazło bardzo smaczne zastosowanie☺️Prostu i szybki przepis.Polecam☺️
Bardzo mi miło ♥️