Wielbicielem tej rolady jest mój kolega z pracy Błażej. Nie może jej zabraknąć podczas wspólnych imprez. Rolada wbrew pozorom jest prosta i szybka do przygotowania. Nie może się nie udać. Będzie stanowiła elegancką przekąskę podczas zbliżających świąt czy Sylwestra.
SKŁADNIKI:
-
ROLADA:
-
450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
-
4 jajka,
-
1 łyżka mąki,
-
2 ząbki czosnku,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Gałka muszkatołowa,
-
NADZIENIE:
-
300g kremowego serka z ziołami,
-
150g wędzonego łososia
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak rozmrażamy na patelni, tzn. na suchą patelnię wykładamy zamrożony szpinak i smażymy do momentu aż cała woda wyparuję, a szpinak pozostanie „suchy”. Co jakiś czas szpinak mieszamy. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę szpinakową studzimy. Następnie mieszamy ją z żółtkami.
Białka ubijamy na puszystą pianę i łączymy delikatnie z masą szpinakową, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto szpinakowe studzimy.
Serek rozcieramy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Rozsmarowujemy go na cieście szpinakowym zostawiając margines 2cm z jednej strony ciasta. Następnie wykładamy porcję łososia wędzonego i ciasto zwijamy ciasno w roladę. Gotową roladę odstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Podajemy ją pokrojoną w plasterki.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do serka możemy dodać kilka posiekanych drobno suszonych pomidorów.
uwielbiam ją! 🙂
A czy ten serek do smarowania to ma być topiony serek czy twarożek?
Krysiu to chodzi o taki serek puszysty np. almette.
Dziękuję za szybką odpowiedź
Blaszka na ciasto szpinakowe jakie ma wymiary?
około 35x40cm
Super smaczna i pięknie prezentuje się na stole 🙂
Jak pięknie zwinięta 🙂 Brawo!