Mücver – tureckie placki z cukinii

Placki z cukinii znane są w wielu krajach bałkańskich. Stały się bardzo popularne również w Polsce. Są lekkie, bardzo smaczne, szybkie do przygotowania - wręcz idealne na jarski obiad, a także lekką kolację. Najczęściej podawane są z sosem tzatziki. Ja zaś przygotowałam do nich lekki dip z serka wiejskiego. Polecam również przepisy na inne placki oraz potrawy z cukinii.

Tureckie placki z cukinii

Tureckie placki z cukinii

SKŁADNIKI (4 porcje) :

  • 600g cukinii,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 150g sera feta,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • 1 mały pęczek szczypiorku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • SOS Z SERKA WIEJSKIEGO:
  • 300g serka wiejskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • Ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę obieramy i myjemy. Cukinię myjemy i osuszamy. Marchewki i cukinię (ze skórką) ścieramy na grubych oczkach tarki, odciskamy nadmiar soku. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do warzyw.

Do miski dodajemy jajka oraz mąkę i mieszamy. Dodajemy posiekane zioła i pokruszony ser feta, dodajemy soli i pieprzu do smaku i mieszamy. Należy uważać z solą, bo ser feta jest już słony. Na patelni rozgrzewamy nie dużą ilość oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniki.

SOS Z SERKA WIEJSKIEGO: Serek wiejski przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekane zioła, ewentualnie jogurt naturalny i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Życzę smacznego 🙂

Tureckie placki z cukinii

Tureckie placki z cukinii





1 Komentarz

  1. Pyszne placki, dziś zjedliśmy na obiad. Ja podałam je z tzatziki, polecam 🙂

Zostaw odpowiedź