Leczo to tradycyjna węgierska potrawa składająca się z papryki, cebuli i pomidorów. W Polsce przyjęło się dodawać do niego kiełbasę, ale i boczek. Warzywa smażymy na smalcu i doprawiamy mieloną papryką. Leczo najczęściej podawane jest z pieczywem, ale dodatkiem może być także ryż czy makaron.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 10 kolorowych papryk,
- 4 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 600g cienkiej kiełbasy,
- 2 puszki krojonych pomidorów(2x400g),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- ½ - 1 szklanki wody,
- Sól,
- Pieprz,
- Smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebule oraz kiełbasę i smażymy razem około 10 minut często mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę.
Następnie dodajemy paprykę. Smażymy razem mieszając przez około 5 minut. Zalewamy całość pomidorami z puszki, wodą, dodajemy koncentrat oraz papryki: słodką i ostrą, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem 15-20 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy do miękkości papryki. W między czasie doprawiamy do smaku i kilka razy mieszamy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy zrezygnować z podlewania dania wodą. My lubimy jak podczas duszenia powstaje dużo sosu.
Pyszne leczo, a jaka duża porcja, jedliśmy je 2 dni i polecamy 🙂
Renata, bardzo dziękuję 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂
wypróbowałam, wyszło pysznie
Janka, bardzo mi miło 😉