Penne w kremowym sosie szparagowym

Rozpoczynamy na blogu Maraton Makaronowy 🙂 Przez 7 dni przedstawię Wam 7 przepisów na różne dania z makaronem. Ponieważ trwa właśnie sezon na szparagi to jako pierwszy przepis prezentuję sos do makaronu na bazie szparagów. To prosty sposób na wiosenny sos do makaronu. Danie jest kremowe, delikatne w smaku. Główki szparagów zostawiamy i podajemy jako dodatek, a z korzeni przygotowujemy sos.

Zapraszam Was również serdecznie na konkurs - szczegóły znajdziecie na końcu wpisu.

Penne w kremowym sosie szparagowym

Penne w kremowym sosie szparagowym

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 250g makaronu penne,

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500g),

  • 2 cebule dymki,

  • 150g śmietany kremówki,

  • 1 łyżka masła,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Szczypta gałki muszkatołowej,

  • Tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki Robimy to w następujący sposób. Każdego szparaga delikatnie zginamy na końcu, a sam się złamie w odpowiednim miejscu.

W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Do gotującej się wody wkładamy zielone szparagi związane gumką recepturką tak, aby mogły stać, a ich główki wystawały ponad poziom wody. Gotujemy je od momentu zagotowania 2 minuty (jeśli są grubsze o około 4 minut). Szparagi wyjmujemy i szybko przekładamy do zimnej wody. Wówczas zachowają swoją jędrność.

Szparagi wyjmujemy i osuszamy. Główki odcinamy, a korzenie wkładamy do blendera i miskujemy.

Makaron penne gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i szklimy ją. Do podsmażonej cebuli dodajemy mus szparagowy, mieszamy i smażymy 1 minutę. Dodajemy kremówkę, mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy kolejną minutę. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy tak, aby cały sos oblepił makaron. Makaron przekładamy na talerze i obficie każdą porcję posypujemy tartym parmezanem. Na każdym talerzu układamy również pozostałe główki szparagów. Danie podajemy od razu.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Jeśli chcemy danie odgrzewać to sos przechowujemy oddzielnie. Łączymy go z makaron tuż przed podaniem.

Penne w kremowym sosie szparagowym

Penne w kremowym sosie szparagowym

Zapraszam na szybki konkurs. Przygotuj dowolne danie z makaronem, zrób zdjęcia. Na zdjęciu umieść karteczkę z napisem Maraton Makaronowy. Wyślij do mnie zdjęcie wraz z przepisem na maila: gotujzcukiereczkiem@gmail.com lub umieść na tablicy na facebooku.

Maraton Makaronowy

Maraton Makaronowy

Wśród osób, które nadeślą zgłoszenia rozlosuję 3 książki:

1) Sałatki E. Wachowicz,

2) Kuchnia staropolska P. Adamczyk,

3) Kuchnia w stylu wolnym A.Langbein.

Konkurs trwa od 23 do 31 maja. Ogłoszenie wyników nastąpi 1 czerwca.

Jeśli nie macie pomysłu na danie z makaronem to zajrzyjcie do mojej makaronowej galerii.





9 komentarzy

  1. ja nie jestem za bardzo “makaronowa” ale szparagi uwielbiam i na pewno w tym zestawieniu będą super smakowały 🙂 pozdrawiam

  2. ale pyszna propozycja:)

  3. Bardzo pyszne danie,wiosenne.Szparagi uwielbiam.Jak dam radę to podrzucę przepis na makaron,fajny konkurs.

  4. Przepysznie to wygląda 🙂

  5. Pyszny makaronik, postaram się coś przygotować na konkurs 🙂

  6. Pyszne danie. Uwielbiam takie propozycje.

  7. pyszny pomysł na makaron 🙂 a nad konkursem muszę pomyśleć 🙂

  8. Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga. Szkoda, że tamten blog jest zamknięty, tyle osiągnięć i przepisów. Jednym słowem szkoda. Pozdrawiam serdecznie, Małgorzata.

    • cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Wszystkie przepisy ze starego bloga znajdziesz także na nowej stronie 🙂
      Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź