Waniliowe kluseczki grysikowe z sosem dyniowo-jabłkowym

Kluskożerca to zdecydowanie ja 🙂 Uwielbiam wszystkie kluseczki: na słodko i na wytrawnie. Te na słodko najczęściej zjadam ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Ale dziś jako dodatek do klusek chcę Wam zaproponować pyszny sos z dynią i jabłkiem. Kluseczki przygotowuję się bardzo szybko, a co najważniejsze nie trzeba już ich gotować 🙂 Te delikatne kluseczki podane z sosem dyniowo-jabłkowym to propozycja na zdrowy i wyjątkowy jesienny obiad na słodko, śniadanie, a nawet deser. Polecam 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • KLUSECZKI:
  • 300ml mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • Szczypta soli,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 50g kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • SOS:
  • 1 małe jabłko,
  • 100g obranej dyni,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 1 łyżeczka kisielu morelowego,
  • 1 łyżka cukru,

PRZYGOTOWANIE:

Białko ubijamy na sztywną pianę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Mleko zagotowujemy. Do mleka dodajemy kaszę mannę, ciągle mieszając gotujemy 1-2 minuty (aż zgęstnieje). Wówczas dodajemy żółtko i ekstrakt z wanilii, cały czas mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy. Mannę odstawiamy na pół godziny do przestudzenia. Z zimnej masy za pomocą dwóch łyżeczek formujemy kluseczki.

Jabłko obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Jabłko i dynię kroimy w małą kostkę takiej samek wielkości. Do rondelka wlewamy sok jabłkowy, dodajemy cukier, jabłko i dynię, dusimy na wolnym ogniu aż zmiękną, ale nie rozpadną się (powinny pozostać jędrne). Wówczas dodajemy kisiel rozmieszamy w odrobinie zimnej wody i całość zagotowujemy. Sos chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Przygotowanym sosem polewamy waniliowe kluseczki.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli jabłko jest miękkie to najpierw do rondelka wsypujemy dynię, a gdy trochę zmięknie wówczas dodajemy jabłko i jeszcze chwilkę dusimy.
2) Kisiel możemy zastąpić mąką ziemniaczaną.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź