SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 375 g mąki,
- 1,5 łyżki oleju,
- Szczypta soli,
- Letnia woda (około ¾ szklanki),
- NADZIENIE:
- 100g kaszy gryczanej,
- 1 jajka ugotowane na twardo,
- 200g wędzonego boczku,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
- Do podania: boczek, cebula
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy razem cebulę z boczkiem aż się ładnie zarumienią, studzimy. Jajka na twardo siekamy w kostkę. Do miski wkładamy kaszę, jajka na twardo i boczek z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane tłuszczem, ze zrumienioną cebulą i boczkiem. Życzę smacznego 🙂
Trzeba przyznać, że wyglądają smakowicie 🙂
Dziękuję i polecam 😉